Ako postoji album za sva vremena, onda je to ovaj… Pre tačno pola veka objavljen je “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”

0
251
Oglasi

Prošlo je pedeset godine od izdavanja  čuvenog albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” legendarnih Bitlsa, a još uvek ga smatraju glavnom prekretnicom u svetskoj pop muzici.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band/ Photo: youtube.com printscreen
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band/ Photo: youtube.com printscreen

Osmi studijski album liverpulskih Buba koji je u Velikoj Britaniji objavljen 26. maja 1967. a 2. juna iste godine u SAD, smatra se prvim albumom sa pop konceptom, mada se provlače i elementi džeza i klasične muzike.

Časopis RollingStoun ga smatra najboljim rok albumom svih vremena, iako sadrži elemente muzičkog eksperimentisanja Bitlsa.

Član grupe Pol Makartni je nedavno rekao da su im tada govorili da će bend tim albumom izgubiti većinu obožavaoca.

Photo: Facebook
Photo: Facebook

Ceo album vezuje jedna tema, što je tada bio svojevrsni presedan i time su Bitlsi postali tvorci takozvanog “koncept-albuma”.

Glavni junak dotične priče je izvesni Bili Širs (koga, zahvaljujući činjenici da mu je pozajmio glas u pesmi “With a Little Help of My Friends”, tumači Ringo Star) , koji nakon pompeznog nastupa orkestra “Kluba Usamljenih Srca Narednika Pepera” skromno najavljuje nastup više “usamljenih srca”, tvrdeći da mu je nakon napornog dana dovoljna “mala pomoć prijatelja”.

Zatim, u narednim pesmama, bend komentariše razne egzistencijalne probleme od normalnog radnog dana (“Good Morning, Good Morning”), starosti (“When I’m 64”) do same smrti i problema oko nje (“Lucy in the Sky With Diamond”), čija početna slova reči, inače, daju naziv droge LSD.

Album zatvara nešto izmenjena verzija prve pesme, koja se nadovezuje na poslednju, “bis” pesmu “A Day in the Life”.

Ceo album prate studijski pridodate ovacije publike i aplauzi.

“Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” dobio je pozitivnu kritiku čak i od kritičara klasične muzike, kada su Lenon i Makartni upoređeni sa Dmitrijem Šostakovičem i proglašeni najvećim kompozitorima u periodu posle Ludviga van Betovena.

Svetski je poznat i omot za album na kojem su članovi benda u gardijskim uniformama s duvačkim instrumentima i prvi put neobrijani s brkovima i bradom.

Iza benda se nalazi gomila poznatih ljudi, među kojima Merilin Monro, Albert Ajnštajn i Karl Marks. Ispod članova grupe je čuveni cvetni dekor s natpisom “The Beatles”.

Omot za ” Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” je tada bio mamac za mnoge teoretičare zavere, tako ga neki smatraju i jednim od najmisterioznijih naslovnih strana svih vremena.

Izvor: beta.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime