Ab Re pustio “Aber”… stigao novi album “Serbian Jazz in opposition” benda

0
303
Ab Re/Photo: Mina Pavlović
Oglasi

Nastavljajući tradiciju poigravanja pojmovima i frazama a posebno arhaičnim rečima u našem jeziku, po oprobanom receptu “najmanje dvosmisleno”, bend Ab Re je 15. septembra ove godine objavio drugi po redu studijski album “Aber” na kome se nalazi osam pesama.

Album je objavljen pod etiketom Krokodil studija, čime se nastavlja uspešna saradnja započeta objavljivanjem prvog studijskog albuma “More napeto”, 2020. godine. Dostupan je za slušanje na svim servisima putem ovog linka.

Dobrodošao “Onti”… ili mi kod tebe: Bend Ab Re objavio novi singl i neobičan animirani spot

Album “Aber” osmišljen i snimljen tako da predstavlja kolaž Ab Re muzičkih retrospektiva i novih eksperimenata u muzici koju je kritika nazvala “Serbian Jazz in opposition”. U tom smislu ga treba shvatiti kao pravi “aber” – glas koji obuhvata dimenziju prošlosti i sadašnjosti ovog benda, sa jedinstvenim obraćanjem slušaocima u budućnosti.

Neke pesme sa albuma su dugo svirane i doživele su više verzija, Poznato je da vremenska dimenzija za bend Ab Re nije preterano važna odrednica. Proces autorskog izražavanja traje neprekidno, a snimak je samo dokument jednog trenutka – odnosno “aber”. Ovu činjenicu na albumu potkrepljuje nekoliko svojevrsnih “audio vremeplova” – kratkih, dokumentarnih zvučnih zapisa sačuvanih tokom duge, široj javnosti manje poznate prošlosti benda, a koji su vešto umiksani u pesme na albumu.

ABER album cover – Ab Re

Tokom trajanja albuma opisani koncept je stalno prisutan, a pesme i instrumentali se glatko smenjuju pri čemu cela atmosfera “diše” u slobodnom ritmu neopterećena pomenutim konceptom. Za publiku koja voli ili će tek zavoleti Ab Re prisutno je upravo sve što je potrebno, uključujući i nezaobilazna iznenađenja.

Kao i na prošlom albumu, i na ovom se nalazi materijal nastao tokom saradnje sa drugim umetnicima. Ovog puta to je instrumental “Surf” komponovan i aranžiran u saradnji sa Ivom Beroom (Yves Beraud), francuskim harmonikašem iz Strazbura i dugogodišnjim prijateljem benda. Na albumu se nalazi i kratka vinjeta, pesma “Glad” iz pozorišne predstave “Brod ljubavi” dramskog pisca Nebojše Romčevića, za koju je Ab Re svojevremeno komponovao muziku.

Naslovnu stranu albuma nacrtao je Dušan Popović, strip crtač rodom iz Beograda sa stalnom adresom u Nišu, inspirisan muzikom benda Ab Re i vlastitim poimanjem naslova albuma “ABER”. Izlazak albuma su najavili ranije objavljeni video singlovi za pesme “Onti” i “More, more” a za ovu priliku bend Ab Re objavljuje unapredjenu, kolorisanu verziju video spota za pesmu “Onti” koja će biti prikazana na festivalu animiranog filma Balkanima u Beogradu od 3 do 8. oktobra ove godine – “Onti, festival edition”

Audio produkciju uz bend potpisuje Lazar Arsović, a mastering Marko Perić. Album “Aber” dostupan je za slušanje na svim digitalnim platformama.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime