A za kraj Exita… Žestoki metalci, ljuti pankeri, zdrava Konstrakta i misterija nestanka Džejmsa Artura

0
371
Oglasi
Konstrakta EXIT 2022 promo
Konstrakta EXIT 2022 promo

Jedna od zvezda poslednje večeri Exita trebalo je da bude britanski pop pevač i kantautor Džejms Artur, ali je njegov koncert iznenada otkazan iz nepoznatih razloga. Direkcija Exita nije objavila zvanično saopštenje, već je sa sajta skinula njegov nastup.

Ispred main Stagea sinoć se okupilo znatno manje ljudi, uglavnom ljubitelja čvršćeg zvuka. Bend Sepultura obeležio je istoriju metala, a ploča “Against” (1998) stigla je u top 20 najprodavanijih u sedam zemalja.

Pred nekoliko hiljada fanova, kvartet koji čine Paulo Džunior, Andreas Kiser, Derik Grini i Eloj Kasagrande, predstavio je 17 pesama sa svojih 15 studijskih albuma. Ovaj heavy metal sastav nastao je 1984. u brazilskom mestu Belo Horizonte, a osnovali su ga braća Maks i Igor Kavalera, koji su kasnije napustili bend.

Nakon Sepulture, na Glavnoj bini je nastupio finski bend Blind Channel. Svetski auditorijum ovaj post-hardkor bend dobro poznaje po učešću na Pesmi Evrovizije 2021. kada su završili na 6. mestu zahvaljujući pesmi “Dark Side”.

Publici su predstavili pesme sa četiri studijska albuma – “Revolutions” (2016), “Blood Brothers” (2018), “Violent Pop” (2020), a najnoviji materijal im je izašao u petak, 8. jula – “Lifestyles of the Sick & Dangerous”. Muzički stil ovog benda mnogi su ocenili i definisali po nazivu njihovog trećeg albuma – “nasilni pop”, što je zaista neobična odrednica.

Na repertoaru su bile žestoke numere – “We Are No Saints”, “Timebomb”, “Alive or Only Burning”, “Died Enough for You”, “Don’t Fix Me”, “Over My Dead Body”, “Lose Yourself/Snake”, “Glory for the Greedy”, “Feel Nothing”, “Left Outside Alone” (obrada hita pop pevačice Anastasije), “Balboa”, “Bad Idea”, i spomenuti evrovizijski hit – “Dark Side”.

VIJJJJUUUU… ROLERKOSTER NIKA KEJVA I EKIPE NA TVRĐAVI ILI KAKO PREOBRATITI JEDNOG SKEPTIKA

Kao prvi domaći headliner na Exitu ikada, makon njih na scenu je izašla nekonvencionalna umetnica Konstrakta, i nastup je počela hitom “Nobl”, delom poznatog muzičkog video projekta “Triptih”.

– Dobro veče, Exit, za vas su tu Konstrakta i Zemlja gruva. Mi smo jedini domaći hedlajneri na Main stageu Exita ikada. A to je zašto? Pa zna se, jer smo nobl – nadovezala se Konstrakta na prethodno otpevanu pesmu.

Konstrakta je napravila presek karijere u tačno sat vremena – kao mešavinu pesama svoje matične avangardne pop grupe Zemlja gruva i kompozicija iz solo karijere.

– Lepo je biti kod kuće – sa velikim osmehom je primetila Ana, misleći na čitavu euforiju oko Evrovizije u Torinu koja ju je preko noći učinila najpopularnijom muzičarkom u Srbiji.

Konstrakta je imala multimedijalni šou program na sceni Exita, gde su se nizali “Plodni dani”, zahvalnost “Mami”, čuveni “Đango”, neobične “Žvake”. Umela je lako i otvoreno da prizna “Nisam znala da sam ovo htela”, kroz “Tugu”, da bi spontano otkrila kako “Neam šamana”, a voli da joj u životu i ljubavi sve bude “Mekano”, na veliku radost desetine hiljada obožavalaca.

– Eto, bili smo malo na Evroviziji – šarmantno je najavila svoj najveći hit “In Corpore Sano” i otpevala ga zajedno sa publikom. Gomila obožavalaca i Konstraktinih prijatelja, kolega, iznenada se stvorila na bini, tako da je sa njima zaplesala i time završila nastup od punih sat vremena.

– Hvala Exitu što postoji. Vidimo se – poručila je Ana Đurić, koja će i dalje na turneji nastupati u okviru Exit “porodice”, odnosno na letnjem festivalu “Sea Dance” u Crnoj Gori.

Završne večeri na Fusion stageu nastupio je američki muzičar Marki Ramon. Bubnjar, praćen podmlađenom ekipom muzičara, jedini je aktivan u pogledu očuvanja uspomene na legendarni pank rok bend Ramones, iz drugog plana energično izvodeći pregršt neprolaznih pank rok numera – “Pet Cemetery”, “I Wanna Be Sedated”, “Beat on a Brat”…

Ogroman broj publike ispred bine dokaz je da pank nije nestao, i da i dalje postoji u dušama i srcima iskrenih ljubitelja koji su obožavali ovaj bend.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime