A KAO RAVNOPRAVNOST… Filmski ukus nam uglavnom diktiraju – beli muškarci

0
263
Oglasi
Rotten Tomatoes, promo
Rotten Tomatoes, promo

Gotovo 80 odsto filmskih kritičara su muškarci, pokazuje nova studija u kojoj su analizirane filmske kritike prošlogodišnjih bioskopskih hitova. Studiju je sačinila Aneberg inicijativa za inkluziju sa Univerziteta Južne Kalifornije.

Istražitelji su proučavali kritike 100 filmova sa najvećom zaradom u boks ofisu 2017. godine koje su objavljene na vebsajtu Rotten Tomatoes.

Od razmatranih 19.559 kritika, 77,8 odsto su napisali muškarci, a 22,2 odsto žene.

Stejsi Smit, osnivačica i direktorka Inicijative za inkluziju rekla je da su filmski kritičari ogromnom većinom beli i muškarci.

Film, snimanje, kamera/Photo: Pixabay
Film, snimanje, kamera/Photo: Pixabay

Istražitelji ukazuju da nedostak diverziteta u razmatranjima kritičara doprinosi većim rodnim i etničkim predrasudama u filmskoj industriji. Studija je obuhvatila 36 filmova koje su uglavnom stvarale žene i 24 filma predvođena manjinama među 100 filmova 2017. godine, ali i te filmove su velikim delom ocenjivali beli muškarci.

Ranije studije su pokazale da ima broj rediteljki na čelu najpopularnijih holivudskih produkcija. Unizverzitet Južne Kalifornije je ustanovio da su četiri odsto svih reditelja 1.100 glavnih filmova od 2007. do 2017. bile žene.

Istražitelji na Univerzitetu San Diego Stejt navode da su žene režirale 11 odsto glavnih 250 filmova 2017. godine, što je porast u odnosu na sedam odsto koliko je bilo prethodne godine, ali je isti procenat kao 2000. godine.

Žene filmski kritičari iz manjinskih grupa predstavljale su samo 4,1 odsto razmatranih kritika.

Smit je pozvala timove za publicitet, marketing i distribuciju da povećaju pristup i šanse za kritičarke različitog etničkog porekla.

Jedan od autora studije Mark Šueti je takođe pozvao sajt Rotten Tomatoes da preispita svoju definiciju “vodeći kritičar”, ili da proširi izbor kritičara da bi uneo veći diverzitet.

HL/Izvor: b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime