16 ARI ZA DOBRE STVARI… JAZZ & BLUES ART AVLIJA FEST 14. JULA U BAVANIŠTU

0
236
Oglasi
Art Avlija/Photo: promo
Art Avlija/Photo: promo

Bavanište će i ove godine biti domaćin jedinstvenog evropskog festivala muzčke kulture i umetnosti – Artavlija.

Organizator ove originalne manifestacije je Udruženje “ARTAVLIJA-ARTYARD” koje je je nastalo iz potrebe za druženjem i zajedničke želje za promovisanjem različitih pravaca u muzičkoj kulturi.

[accordion title=’Ciljevi Festivala…’]- Razvoj i promocija jednog od prestižnijih muzičkih festivala u regionu
– Promocija sela, kulturnog turizma i njegovog razvoja.
– Podrška i promocija lokalnog biznisa – Edukacija nove, intelektualne publike
Realizacijom gore navedenih ciljeva nadovezuju se planovi za:
– Demetropolizovati džez i bluz kulturu
– Prezentovanje širokog aspekta džez i bluz muzike tokom festivalskog dana
– Predstaviti Festival kao visoko profilisani koncept sa nekoliko veoma poznatih izvođača.
– Dati priliku lokalnim talentima da se afirmisu i nadju rame uz rame na “velikoj sceni” sa renomiranim svetskim zvezdama.[/accordion]

Kroz niz međunarodnih izložbi slika pod nazivom “Različitost zajedništva”, muzičkih i likovnih radionica, do sad već internacionalnog Jazz & Blues festivala, u porodičnoj kući u Bavaništu, nadomak Beograda, ova ekipa ljudi dobre volje i kreativnih ideja pokazala je da je moguće, iako iz potpuno različitih sfera interesovanja i obrazovanja, zajednički ostvariti nešto što deluje nezamislivo, a to je –  demetropolizacije kulture, izvođenje, kako umetnika, tako i publike iz velikih metropola i smeštanje u seoskoj sredini, prepuštajući ih međusobnom bezbrižnom druženju.

Već godinama opstajemo i trajemo uz nesebičnu podršku prijatelja, i samim tim iz godine u godinu, raste broj posetilaca na svim našim okupljanjima. U nekom trenutku smo prerasli zatvoreni prostor i odlučili da druženja, koja su i do sada uvek bila propraćena live muzikom, pretvorimo u internacionalni “Art Avlija Jazz & Blues Festival“ pod sloganom “16 ari za dobre stvari” koji organizujemo jednom godišnje – kaže za Headliner.rs jedan od organizatora Radiša Raša Brković.

Festival već ima vidnu tendenciju za dobijanje sve većeg značaja, kako na regionalnom, tako i na svetskom nivou.

– Cilj nam je da budemo jedan od najboljih prestižnih malih festivala u Evropi. Sa kreativnim timom koga čine: Maks Kočetov, Ksenija Kočetova, Marko Vulinović, Gordana Gajin, Igor Turčinović, Miodrag Stevanović, Radiša Brković, Maja Stevanović, Zoran Žikić, Vladimir Skočajić, Saša Ignjatović, Stefan Vasić, Nikola Radivojević, Aleksandra Ignjatović, Đura Simičić i Želimir Gvojić (sa tendencijom da se tim kvalitativno uveća) uvereni smo da ćemo u tome i uspeti – dodaje Brković.

[infobox title=’Prateći program’]

Art Avlija/Photo: promo
Art Avlija/Photo: promo

Poslednjih godina, kao neizostavni deo Festivala održavaju se Master Klasevi, u kojima svoja znanja i iskustva svim zainteresovanima prenose eminentni domaći i strani muzičari. Tema petog Festivala je etno muzika u džezu, a kao predavači planirani su Vasil Hadžimanov (Srbija), Asaf Sirkis (Izrael), Dušan Jevtović (Španija), Rustem Galiulin (Rusija)…
Naravno, tu je Jam Session, neizostavni deo Festivala. Naime, posle zvaničnog, glavnog programa, Festival organizuje najpopularniji i najopušteniji program u kojem učestvuju svi gosti, posetioci i ostali ljubitelji džeza.
U okviru festivala biće održana i hronološka izložba fotografija sa predhodnih festivala, kao i promocija spotova i filmova autora učesnika na festivalu.[/infobox]

Organizacioni koncept narednog izdanja Festivala je jednodnevni muzički događaj, koji se ove godine održava 14. jula, u trajanju od 12.00do ponoći. Osnovni cilj je promovisanje umetničke muzike, kroz Jazz i Blues formu, publici iz celog regiona, pa čak i šire (do sada je festival psoećivala i publika iz Mađarske, Poljske, Velike Britanije, Holandije, Nemačke, Albanije, Italije…) kao i edukacija mladih.

Radni naziv Festivala za ovu godinu je “Don’t worry, be Happy”, odvija se pod medijskim pokroviteljstvom portala Headliner.rs, a u glavnom programu, koji če toh 14. jula trajati od 15 do 21 časova, učestvovaće šest autorskih bendova:

15:00 – RUSTEM GALIULLIN & OLEG KIREJEV SEXSTET (Moskva, Rusija)
16:30 – DI LUNA BLUES BAND + NATAŠA GUBERINIĆ (Beograd, Srbija)
18:00 – DUŠAN JEVTOVIĆ TRIO + VASIL HADŽIMANOV + ASAF SIRKIS (Španija, Srbija, Izrael)
19:30 – ZONA B BLUES BAND  (Srbija)
21:00 – FUNCOGNITO BAND (Ljubljana, Slovenija)
22:30 – BIG JAMM Session

https://www.youtube.com/watch?v=J9rOfeJCZZs

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime