14. Turneja Slobodne zone… Projekcije filmova u dvorištu Francuske kuće u Kraljevu

0
403
Oglasi

Kulturni centar “Ribnica“ Kraljevo u saradnji sa filmskim festivalom “Slobodna zona“ organizuje projekcije filmova u dvorištu Francuske kuće od 7. do 15. septembra.

Photo: Promo
Photo: Promo

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi dobitnika nagrade na prestižnom festivalu u Kanu, igrani film “Alis i gradonačelnik” koji prikazuje Alis, mladu i pametnu filozofkinju, koja postaje asistentkinja gradonačelnika Liona.

Gradonačelnik prolazi kroz profesionalnu egzistencijalnu krizu i najviše liči na izduvani politički balon u koji lagano ulazi svež vazduh i vatromet ideja. Film će biti prikazan u ponedeljak, 7. septembra.

Narednog dana Kraljevčani mogu da pogledaju islandski film “Okrug” o mlekarki Inge koja odlučuje da započne “život po svojim pravilima“ i usprotivi se korupciji i nepravdi u svom islandskom gradiću.

Film je zbog izuzetnog kvaliteta podržan od strane Kreativne Evrope i njegovog potprograma Media.

Stiga Laršon/ Photo: Promo (Slobodna Zona)
Stig Laršon/ Photo: Promo (Slobodna Zona)

U sredu će biti prikazan švedski dokumentarac “Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom” koji detaljno govori o zaostavštini genijalnog švedskog autora, svetski poznatog po trilogiji “Milenijum“.

Trilogija je postala jedna od najtraženijih krimi-priča u istoriji, među kojom je najpoznatije ostvarenje “Devojka sa tetovažom zmaja“ adaptirano u nekoliko uspešnih filmova.

Uzbudljiv dokumentarac “Izbačeni”, koji je pobudio veliku pažnju publike tokom novembarskog festivala, biće prikazan u četvrtak, 10. septembra.

Film se bavi globalnom krizom stanovanja i razlogom zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima.

U petak, 11. septembra, na programu je dokumentarac “Selfi”. Film je jedinstvena rekonstrukcija događaja koji su doveli do ubistva šesnaestogodišnjeg Davida Bifolka, koga je 2014. usmrtio karabinjer u napuljskoj četvrti Trajano.

U pokušaju da istraži i razume okolnosti koje su dovele do Davidove smrti, reditelj Agostino Ferente pronalazi dvojicu Davidovih prijatelja Pjetra i Alesandra i moli ih da uz pomoć mobilnih telefona u formi selfija ispričaju priču o njihovom prijateljstvu.

Turneja donosi i igrane filmove za mlađu publiku (14+) koji pružaju uvid u stanje društva iz perspektive mladih.

Film “Zvezda od sto kila”, koji je od strane festivalskog srednjoškolskog žirija izabran za najbolji film u okviru programske linije 14+, biće prikazan 14. septembra.

Program se završava sutradan prikazivanjem filma “Moje neverovatno leto sa Tes”.

Projekcije svih filmova počinju u 19:00 časova, a ulaz je besplatan.

Organizatori apeluju na posetioce da se pridržavaju propisanih mera radi suzbijanja širenja virusa Kovid-19, da nose maske i održavaju fizičku distancu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime