10 najskupljih gitara svih vremena: Ona na desetom mestu vredi kao novi Lamborghini

0
1462
Erik Klepton/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Da je Erik Klepton ikada odlučio da proda svoje gitare zaradio bi toliko da nikada više ne bi morao da se popne na binu ili snimi neku novu pesmu (mada to, realno, ni ovako ne mora). Jer, na listi 10 najskupljih gitara ikada, slavni gitarista ih je posedovao čak – pet!

Na njima su svirale najveće svetske rok zvezde. Na njima su nastale neke od najboljih pesama svih vremena. Od njihove cene zavrteće vam se u glavi.

Ovo je lista 10 najskupljih gitara svih vremena:

  1. Brownie Strat – Erik Kletpon, 450.000 dolara
brownie strat/Photo: facebook@FreakersTheBand
brownie strat/Photo: facebook@FreakersTheBand

Ovu gitaru je koristio prilikom snimanja pesme “Layla” i time je sve rečeno. Za one, kojima ovo nije dovoljno, Klepton je ovu gitaru koristio dok je svirao u bendovima Cream i Derek & Dominoes, a trenutno je izložena u muzeju pop kulture u Sijetlu.

  1. Gold Leaf Strat – Erik Klepton, 455.000 dolara
gl strat/Photo; facebook@ElmoreMusic
gl strat/Photo; facebook@ElmoreMusic

Još jedna Kleptonova gitara na ovoj listi. Ovu gitaru je specijalno za Kleptona napravio Mark Kendrik, profesionalac u pravljenju Fendera. Erik je ovu gitaru želeo samo da bi je okačio na zid. Na njoj je svirao samo na turneji Legend, održanoj 1997. godine i 2001. godine na turneji One More Car, One More ride, posle koje ju je prodao aukcijskoj kući Christine.

  1. Gibson SG – Džordž Harison i Džon Lenon, 570.000 dolara
Gibson SG/Photo: Facebook@ElmoreMusic
Gibson SG/Photo: Facebook@ElmoreMusic

Dvojica Bitlsa su na ovoj gitari svirali u periodu između 1966. i 1969. godine. Ona je korišćena prilikom snimanja albuma “Revolver” i “White”.

  1. Fender Strat – Stivi Rej Vaugam, 623.500 dolara
Stivi Rej Von/Phpto: YouTube printscreen
Stivi Rej Von/Phpto: YouTube printscreen

Stivi je ovu gitaru nazvao Leni, po njegovoj ženi koja mu ju je i kupila za rođendan 1980. godine. Posle njegove tragične pogibije u padu helihoptera, njegov brat je gitaru donirao. Ona posle nekog vremena prodata na aukciji i trenutno se nalazi u centru Guitar.

  1. 1939 CF Martin – Erik Klepton, 791.500 dolara
CF Martin/Photo: YouTube printscreen
CF Martin/Photo: YouTube printscreen

Ova gitara je zaslužna za nagli porast Kleptonove popularnosti. Uz pomoć nje je snimio svoju akustičnu baladu “Tears in Heaven”, koja je ubrzo postala svetski hit. Sa ovom gitarom je takođe nastupao u emisiji MTV Unplugged. Gitara je kasnije prodata na aukciji, a novac koji je zarađen od prodaje doniran je Kleptonovom rehabilitacionom centru.

  1. 1964 Gibson ES-335 – Erik Klepton, 847.000 dolara
gibson ec/Photo: YouTube printscreen
gibson ec/Photo: YouTube printscreen

Klepton je ovu gitaru koristio dok je svirao sa bendovima kao što su Yardbirds, Cream, Blind Faith i Bluesbreakers. Gitara je 2004. godine prodata na aukciji.

  1. Blackie Strat – Erik Klepton, 959.000 dolara
Photo: facebook@blackie:EricClaptonStratocaster
Photo: facebook@blackie:EricClaptonStratocaster

Blackie je jedna od najpoznatijih Kleptonovih gitara. Priča ove gitare sigurno je jedan od razloga za njenu popularnost. Naime, Kletpon je u jednoj muzičkoj radnji u Teksasu kupio čak šest gitara, od kojih je tri odmah poklonio Džordžu Harisonu, Pitu Tauzendu i Stiviju Vinvudu. Ostale tri je rastavio kako bi njihove delove iskoristio da bi napravio Blackie, na kojoj je svirao narednih 15 godina. Kao i mnoge druge i ova gitara je završila na aukciji, a zarađen novac je uplaćen na račun njegovog rehabilitacionog centra.

  1. Washburn – Bob Marli, 1.2 miliona dolara
Bob Marli Wahburn/ Photo: YouTube printscreen
Bob Marli Wahburn/ Photo: YouTube printscreen

Iako se tačan broj gitara koje je Bob Marli posedovao ne zna, poznato je da ih nije imao mnogo. Prema nekim navodima ovo je jedna od prvih električnih gitara marke Washburn. Međutim, Marli je veoma retko svirao na njoj i na kraju je poklonio gitaristi Geriju Karlsenu. Posle Marlijeve smrti jamajska vlada je instrument proglasila nacionalnim blagom.

  1. 1968 Fender Strat – Džimi Hendriks, 2 miliona dolara
hendrix fender/Photo: YouTube printscreen
hendrix fender/Photo: YouTube printscreen

Pravim poznavaocima dovoljno je reći da je Hendriks na ovoj gitari svirao kad je nastupao na festivalu Woodstock. Pol Alen je za nju dao 2 miliona dolara, a ona je danas izložena u muzeju pop kulture u Sijetlu.

  1. Reach Out to Asia Strat – 2.7 miliona dolara
reach out to asia/Photo: facebook@elixirstrings
reach out to asia/Photo: facebook@elixirstrings

Mnoge države na obali Indijskog okeana pretprele su ogromnu materijalnu štetu kada je ovu teritoriju pogodio cunami. Jedan od načina na koji su skupljena novčana sredstva za pomoć žrtvama jeste i prodaja ove gitare na aukciji. Naime, na njoj su se potpisali slavni muzičari kao što su Erik Klepton, Kit Ričards, Pit Tauzend, Toni Iomi, Angus Jang, Malkom Jang, Sting, Riči Blekmor, članovi benda Def Leppard, Brajan Adams, Lijam Galager i Pol Meaartni. Gitara je prodata za skoro tri miliona dolara.

I. N./proguitarshop.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime