Nemačka policija pokrenula istragu protiv Rođžera Votersa zbog “nacističkog kostima”…

0
99
Rodžer Voters/Photo: screenshot YouTube
Oglasi

Nemačka policija otvorila je istragu protiv Rodžera Votersa nakon što je bivši frontmen Pink Floyda nosio kostim inspirisan nacistima tokom svog nedavnog nastupa u Berlinu.

Koncert o kome je reč održan je 17. maja u Mercedes-Benz Areni. Voters, koji je postao 2gromobran kontroverz”i zahvaljujući svom otvorenom protivljenju Izraelu, nosio je uniformu u stilu SS-a tokom izvođenja “In the Flesh”. Njegova odeća uključivala je dugu kožnu jaknu, rukavice i naizgled nacistički inspirisanu crvenu traku oko ruke, na kojoj je bio simbol ukrštenih čekića, a ne kukasti krst.

Voters posle optužbi za antisemitizam ipak započeo nemačku turneju, ali pred polupraznom arenom u Hamburgu

Dok je Voters nastupao, svinja na naduvavanje – ukrašena grafitima, uključujući Davidovu zvezdu – lebdela je iznad publike. Na velikim ekranima prikazana su imena poznatih žrtava progona, među njima i Ane Frank. Deo Votersovog nastupa možete videti u tvitovima ispod.

Protivzakonito je evocirati nacističke slike, simbole i gestove u Nemačkoj, a Votersov nastup doveo je rokera na metu istrage.

– Odeljenje državne bezbednosti pri berlinskoj Državnoj kriminalističkoj policiji pokrenulo je krivičnu istragu u vezi sa sumnjom na podstrekavanje ljudi – rekao je šef berlinske policije Martin Halveg. – Smatra se da kontekst nošene odeće može da odobri, veliča ili opravdava nasilnu i arbitrarnu vladavinu nacističkog režima na način koji narušava dostojanstvo žrtava i time narušava javni mir.

Rodžer Voters odlučio da održi koncert u Frankfurtu uprkos zabrani…

Po završetku istrage, slučaj će biti prosleđen berlinskom javnom tužilaštvu na pravnu procenu.

Voters je pokrenuo kontroverzu u Nemačkoj ranije ove godine, a da nije ni kročio u zemlju. Grad Frankfurt je otkazao Votersov planirani koncert, tvrdeći da je roker “jedan od najpoznatijih antisemita na svetu”. Voters se borio protiv te odluke i na kraju je dobio odobrenje da nastupi u Frankfurtu. Taj koncert je zakazan za 28. maj.

Veliki broj muzičara i glumaca potpisao peticiju podrške Rodžeru Votersu posle zabrane koncerta u Frakfurtu

Zanimljivo je da Voters nije prva velika rok zvezda koja je bila pod lupom nemačkog pravoduđa zbog “veze” sa nacistima. Čuveni logotip Kiss je zabranjen u zemlji jer su njegova dva s – stilizovana da izgledaju kao munje – izgledala slično SS-u.

– Svakako nikada nisam nameravao da se izazivam kontroverze na račun žrtava istorije – izjavio je Pol Stenli mnogo godina kasnije. Zaista, Kiss je decenijama menjao svoj logo u Nemačkoj kako bi izbegli neželjena poređenja.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime