“Gertruda”… Vis Grafiti predstavili prvi video singl posle tri decenije pauze

0
132
Vis Grafiti/ Photo: Branimir Radovanović - Braca
Oglasi

U četvrtak, 25. maja na YouTube kanalu izdavačke kuće Fidbox postavljen je video singl “Gertruda” beogradskog sastava Vis Grafiti. Ovo je prvi singl koji je bend objavio posle tri decenije pauze.

Muziku i tekst za pesmu napisao je Dragan Novaković – Bole, aranžman potpisuje ceo bend, a produkcija je delo Nebojše Simeunovića – Sabljara.

Ova pesmaujedno najavljuje i njihov prvi album koji bi trebalo da se na jesen pojavi na tržištu. Takođe, u planu je i objavljivanje knjige o grupi koja je u međuvremenu napisana.

Bend je, prvo pod nazivom Meteri, osnovan 1981. godine u beogradskom naselju Cerak. Članovi benda su tada imali između 13 i 15 godina.

Jedan su od prvih i najznačajnijih rockabilly bendova u “staroj” Jugoslaviji. Poseban pečat ostavili su baveći se “molskim” rockabillyjem. Pored ovog žanra u njihovoj muzici se mogu čuti i primese punka, swinga i novog talasa.

Vis Grafiti/ Photo: Branimir Radovanović – Braca

Godine 1984. promenili su naziv u Vis Grafiti, a od 1986. godine bend se sve više okreće sirovijem zvuku polako napuštajući svoje rockabilly korene.

Vis Grafiti su prestali sa radom 1992. godine. Zabeležili su pregršt demo snimaka, a najznačajniji su: “Nightbilly”,“Ulica pod brezama”, “Usamljeni vuk”, “Marina”, “Godinama želim sam da promenim svet”…

Posle 30 godina pauze, ponovo su se okupili i snimili osam potpuno novih pesama i jednu staru (iz 1983. godine).

Iz originalne postave nedostaje bubnjar koji je, nažalost, nastradao u saobraćajnoj nesreći 1992. godine što je i bio jedan od razloga za tadašnji prestanak rada sastava.

Sadašnju ekipu čine: Dragan Novaković – Bole (vokal, gitara), Saša Petrov – Pera (gitara, vokal), Aleksandar Mojović (bas, vokal) i Srđan Ljiljak (bubnjevi).

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime