Pokajao se, ali kasno… Erotski film o Mišelu Uelbeku biće objavljen uprkos pokušaju slavnog pisca da ga zabrani

0
151
Mišel Uelbek/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Holandski umetnički kolektiv može da objavi eksperimentalni erotski film koji prikazuje francuskog romanopisca Mišela Uelbeka kako ima seks s mladim ženama, uprkos pokušaju autora da zaustavi njegovu cirkulaciju, presudio je sud u Amsterdamu.

Okružni sud u Amsterdamu odbacio je u utorak poslepodne pravnu tužbu Uelbeka i njegove supruge Kjanin Lajsis koja je imala za cilj da ograniči distribuciju filma “KIRAC 27” od strane Keeping It Real Art Critics, kao i trejelra koji je postavljen na umetničku kolektivnu web stranicu prošlog meseca, ali je u međuvremenu uklonjena.

Mišel Uelbek: Nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću priznali činjenicu da svaki život nema istu vrednost

Snimak prikazuje 67-godišnjeg enfant terriblea francuske književnosti u pidžami kako leži na krevetu pored žene u spavaćici, puši i smeje se.

– Rekao sam mu da poznajem mnoge devojke u Amsterdamu koje bi spavale s poznatim piscem iz radoznalosti – kaže glas u kadru.

Prema sudskoj presudi, ideju da autor filmova “Submission” i “Atomised “glumi u eksperimentalnom pornografskom filmu kako bi se “suprotstavio njegovoj turobnosti” prvo je predložila Ulebekova supruga koreditelju “KIRAC-a” Stefanu Rujtenbeku na večeri u Parizu u jesen 2022.

Putem e-pošte, Uelbek i Rujtenbek naknadno su razgovarali o planovima da naprave “umetničko djelo u kojem se razlika između fikcije i stvarnosti oblikuje kao igra sa zlobnom paranojom vaših neprijatelja”.

Mišel Uelbek/Photo: YouTube printscreen

Po dolasku u Amsterdam na snimanje 1. decembra 2022., pisac je potpisao obrazac za oslobađanje od odgovornosti, slažući se s pojavljivanjem u filmu koji “može, ali ne mora da uključuje ​​eksplicitan sadržaj”. Jedino ograničenje sporazuma bilo je da film neće prikazivati ​​Ulebeka i njegove genitalije u istom kadru.

Sažimajući izvorni plan za film, sud je rekao da bi podela između slika lica i genitalija “gledaoca ostavila u dilemi da li je Uelbek stvarno učestvovao u scenama seksa ili je zamena u njima glumila umesto njega” .

Međutim, 23. decembra , tri dana prije planiranog završetka snimanja, Uelbek je napustio projekat. U pismu objavljenom na njegovoj ličnoj web stranici, pisac je rekao da se njegova i viđenja holandskog redatilja “radikalno suprotne koncepcije umetničkog rada”.

U svojoj tužbi amsterdamskom sudu Uelbek je tvrdio da se u vreme potpisivanja ugovora borio s teškom depresijom kao i da je popio nekoliko čaša vina.

FACEBOOK PROTIV MIŠELA UELBEKA… Zakerbergove mašine blokirale stranicu Booke zbog citata slavnog francuskog pisca

Sud je odbacio njegov prigovor zbog nedostatka lekarske potvrde koja dokazuje Ulebekovo stanje i upitao da li je vino pio pre ili posle potpisivanja sporazuma.

Ako se nameravana dvosmislenost umetničkog filma suzila, zaključuje se u presudi, “to je rezultat Uelbekovih pokušaja da spreči otkrivanje snimka”.

Ranije ovog meseca drugi sud u Parizu odbacio je tužbu u kojoj je Uelbek tvrdio da je trejler za film oštetio njegov privatni život i čast, kao i da je širio laži o njegovoj supruzi. Planirana premijera filma 11. marta ipak je odložena zbog dve tužbe.

Pravni spor suočio je jednog od najekstremnijih polemičara evropskog književnog sveta s holandskom grupom sa sličnim ukusom za udvaranje kontroverzama. Pod maskom KIRAC-a, umetnici Stefan Rujtenbek, Kejt Sinta i Tarik Sadouma od 2016. objavljuju kratke filmove na YouTubeu koji istražuju i ismevaju međunarodni svet umetnosti, često mešajući činjenične i izmišljene elemente na načine koje je teško odvojiti.

SAOPŠTENJE FESTIVALA KROKODIL: Evo zašto Mišel Uelbek nije stigao u Srbiju

U intervjuima, Uelbek je u više navrata branio načelo da žene budu plaćene za seks, oštro kritikujući svoju domovinu jer je prostituciju proglasila ilegalnom 2016. U svom romanu “Platforma” iz 2001. poluautobiografski protagonista po imenu Mišel luta Tajlandom kao seks turista.

Film će, najverovatnije, biti objavljem u maju, piše Guardian.

– Oduvek mi je bila namera da napravim umetničko djelo s integritetom – rekao je Rujtenbek u izjavi. – Nadam se da je Mišel zadovoljan rezultatom.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime