Beldocs predstavlja film ”Linč/Oz” – Dokumentarac o uticaju “Čarobnjaka iz Oza” na stvaralaštvo Dejvida Linča

0
96
Oglasi
Beldocs/ Photo: Promo

Predstojeći 16. Beldocs festival (koji će se održati od 10. do 17. maja) donosi jedan od najintrigantnijih metafilmskih dokumentarnih osvrta iz prethodne godine, “Linč/Oz” autora Aleksandra O. Filipa.

Najbolji svetski dokumentarci na 16. Beldocs festivalu

Ovaj dokumentarac istražuje zagonetnu simbiozu između najveće bajke američke pop kulture – filma “Čarobnjak iz Oza” Viktora Fleminga i stvaralaštva najvećeg savremenog nadrealiste Dejvida Linča.

– Linč je uvek fascinantna tema za diskusiju i razmišljanje. Verovatno do pravog i potpunog zaključka nikada nećemo i ne možemo doći, ali je nepresušni izvor zabave i inspiracije to svejedno pokušati – rekao je selektor festivala Beldocs, Igor Stanojević.

Teme, motivi i jezik “Čarobnjaka iz Oza” uporno opsedaju Linčovu filmografiju. Uticaji su vidljivi od prvog filma “Abeceda” (The Alphabet, 1968), pa do najnovije serije “Tvin Piks: Povratak” (Twin Peaks: The Return, 2017). Sasvim je moguće da nijedan filmski stvaralac nije u toj meri svesno ili nesvesno crpeo inspiraciju iz jednog dela.

Da li je Linč ostao zarobljen u zemlji Oz? Ako je tako, možemo li iznova čitati njegovo delo, i to otkrivajući puteve kojim se ono ukršta i komunicira sa Čarobnjakom iz Oza? Zauzvrat, da li “Bulevar zvezda” (Mulholland Drive, 2001), “Hotel izgubljenih duša” (Lost Highway, 1997) i “Čovek slon” (The Elephant Man, 1980) sadrže mračnu stranu ogledala najvećeg dečijeg filmskog klasika?

Uranjanjem u Linčov nadrealistički vizuelni jezik možemo pronaći ključ za razumevanje ove iskonske bajke, koja ima mnogo toga da kaže o američkim snovima, težnjama i strahovima.

Photo: Promo

Ispričan iz perspektiva savremenih filmski stvaralaca i teoretičara, “Linč/Oz” razjašnjava, pokazuje put, povezuje tačke i vodi nas iza čarobnjakove zavese, omogućavajući nam da ponovo doživimo i protumačimo ovu omiljenu bajku. I suprotno, novim čitanjem Linčovog simbolizma kroz prizmu njegovog najvećeg uticaja naziremo samu suštinu američkog sna.

Dokumentarni film “Još jedno proleće” otvara Beldocs 10. maja u Domu omladine Beograda

Film je imao svetsku premijeru na filmskom festivalu Tribeka. Prikazan je i na festivalima Karlove Vari, Doslisboa, London, Solun, Fantastic Fest u Teksasu, Siđes, Sidnej i mnogim drugim.

Aleksandar O. Filip autor je dokumentarnih filmova “Doc of the Dead” (2014), “78/52: Hitchcocks Shower Scene” (2017), “Memory: The Origins of Alien” (2019), “Leap of Faith: William Friedkin on the Exorcist” (2019) i “The Taking” (2021).

Osnivač je projekta “bioskopski eseji“, u okviru kog istražuje umetnost stvaranja filmova.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime