Filmovi o velikanima kinematografije na 70. Martovskom festivalu

0
91
Skriveno lice jugoslavenskog filma/ Photo: Promo (Martovski festival)
Oglasi

Na jubilarnom, 70. Martovskom festivalu publika će imati priliku da pogleda dva dokumentarna filma o nekim od velikana kinematografije sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

U pitanju su svetska premijera ostvarenja “Skriveno lice jugoslavenskog filma“ Dejana Vlaisavljevića Nikta i regionalna premijera filma “Dani od snova“ Momira Matovića.

Dejan Vlaisavljević Nikt/ Photo: Ana Stanković

“Skriveno lice jugoslavenskog filma“ je dokumentarni film o Jovanu Jovanoviću (1940 – 2022), snimljen povodom ponovne premijere filma “Mlad i zdrav kao ruža“ (1971) na 34. FEST-u, 2006. godine u Beogradu. Biće prikazan na 70. Martovskom festivalu 29. marta od 17:00 časova u sali Amerikana DOB.

Scenario, režiju i montažu potpisuje Dejan Vlaisavljević Nikt. Rođen je 1967. godine u Beogradu. Učenik Miroslava Bate Petrovića i Jovana Joce Jovanovića, filmom je počeo da se bavi 1982. Obrazovan je na klasičnom Holivudu i klasičnom avangardnom filmu, u Jugoslovenskoj kinoteci i drugim svetskim kinotekama.

Bavi se muzikom i transmedijalnim performansom. Autor je brojnih alternativnih filmova, muzike za film, rok albuma i stripova. Živi u SAD.

Dani od snova/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Dani od snova“, scenariste, reditelja i direktora fotografije Momira Matovića, snimljen je u produkciji MFILM Podgorica i Filmskog centra Crne Gore.

Govori o Vlatku Giliću, Predragu Golubović i Živku Nikoliću, ličnostima poniklim u Crnoj Gori, koji su prihvatanjem filma kao životne sudbine, dosledno, stvaralački autoritativno, poetski, metaforično… oslikali jedan čudesan životni splet svakodnevice, ne samo u Crnoj Gori, nego svuda oko nas.

Jubilarni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma… 70. Martovski festival od 28. marta do 2. aprila u DOB

Ovaj film je jedinstven pokušaj da njihov stvaralački opus, veoma značajan za crnogorsku i kinematografiju uopšte, ukaže i podseti na dramaturgiju života, na oživljen život, na potkazivanje života, u umetnosti često prisutno, ali i zaboravljeno.

Film će biti prikazan u okviru “Regionalne panorame“ na 70. Martovskom festivalu, 29. marta od 19:00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Momir Matović  je rođen 1951. u Titogradu (Podgorica), Republika Crna Gora. Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Grupa za filmsku kameru. Jedan je od najpoznatijih crnogorskih i sveskih autora u oblasti dokumentarnog i kratkog filma.

Momir Matović/ Photo: Privatna arhiva
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime