Koncert, film i tribina za jubilej Beatlesa U Parobrodu… Šest decenija od prvog albuma legendarnih liverpulskih “buba”

0
145
Betales: Get Back/Photo: MegaComFilm promo
Oglasi

Prvi album legendarnog benda The Beatles, “Please Please Me” objavljen je 22. marta 1963. godine, a tim povodom, šest decenija kasnije, UK Parobrod obeležava njegov jubilej.

Proslava šezdeset godina od izlaska ostvarenja biće upriličena sutra, 22. marta i uključuje film, tribinu i koncert, a ulaz na sve programe je slobodan.

Koliko su ustvari albuma u karijeri prodali The Beatles… i da li se tim brojem meri popularnost?

Film “The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years” reditelja Rona Hauarda, biće prikazan u 17 časova.

Tribina “The Beatles – pozicija pop rok fenomen danas” sa gostima prof. dr Rastkom Ćirićem, prof dr. Aleksandrom S. Jankovićem, Damjanom Dašićem i moderatorkom Jelenom Pavićević, počinje u 19 časova.

Novi spot na YouTube kanalu Beatlesa… “I’m Only Sleeping” u 1.300 uljanih slika

Za kraj proslave sastav The Bestbeat, benda koji je najtiražniji američki magazin – Newsweek uvrstio među trideset najboljih svetskih The Beatles tribjut sastava održaće koncert u 21 čas.

The Beatles – UK Parobrod

Film „Osam dana nedeljno“: Od sviranja pred malom publikom do rasprodatih stadiona

Dokumentarac “Osam dana nedeljno”, režisera Rona Hauarda, prikazuje napredovanje najuspešnije rok grupe svih vremena The Beatles – od sviranja pred malom publikom u klubu Kavern (The Cavern Club) u Liverpulu do rasprodatih stadiona širom Amerike.

The long and winding road… Fanove Beatlesa koji žele da se slikaju na čuvenoj Abbey Road zebri, Google Maps šalje na – pogrešan pešački prelaz

Takođe, pruža uvid kako se bend s mukom nosio sa masovnom histerijom koja ih je pratila na svakom koraku tokom turneje 1962-66.

Njihov poslednji nastup je bio na stadionu Candlestick Park u San Francisku 1966. godine. Makartni je rekao da su članovi grupe znali da je vreme da prekinu turneje jer nisu više mogli da čuju svoju muziku zbog glasnih fanova.

The Rolling Stones u Liverpulu svirali – veliki hit Beatlesa

Dokumentarac je kombinacija arhivskih snimaka sa koncerata, TV nastupa i konferencija za štampu i intervjua sa članovima benda koji su još uvek živi. Snimanje filma su podržale udovica Džona Lenona, Joko Ono, kao i udovica Džordža Harisona, Olivija Harison.

Tribina THE BEATLES: Koje promene ne bi bile moguće bez postojanja benda

Tribina “THE BEATLES – pozicija pop-rok fenomena danas” ima za cilj da uspostavi dijalog između učesnika na temu uticaja Bitlsa na globalnu muzičku i vizuelnu scenu. Pitanja vezana za simulakrume današnjice su svakako a priori, s obzirom na saznanja o važnosti liverpulske četvorke, koja je šezdesetih godina prošlog veka pomerala granice uobičajene tradicionalne pop-rok scene.

Imajući u vidu da se Bitlsi i dalje reinterpretiraju kroz medij filma, muzike i likovnih umetnosti, važno je istaći da se implementacijom interkulturalnnih elemenata, koji su čitljivi kroz njihov rad, sagledava savremeno društvo i smer kretanja liričkog/dramaturškog koncepta u različitim žanrovima.

Regresijom ideoloških elemenata iz prošlosti, pozicija umetnosti u današnje vreme je metanarativna i višeznačenjska, pa se s tim u vezi i postavlja pitanje – šta su promene koje ne bi bile moguće bez postojanja fenomena The Beatles i koji su ’lejeri’ uspostavljeni u vremenu nakon formalnog postojanja benda…

Da li je jedna loša šala Džordža Harisona “ubila” Beatlese? Možda… ali bez njega verovatno ne bi ni bili to što jesu

Učesnici: Prof. dr Aleksandar S. Janković, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu; Prof. dr Rastko Ćirić, profesor ilustracije i animacije, autor „The Rubber Soul Project“; Damjan Dašić, osnivač The Beatles tribute benda (The Bestbeat)

Moderator: Jelena Pavićević, teoretičar umetnosti i medija

Koncert The Bestbeat: Radi potpune sličnost imaju i levorukog basistu

The Bestbeat je Beatles tribjut bend nastao 2005. godine, sa ciljem da podseti publiku na najveći bend XX veka. Bestbeat nastupa na instrumentima i pojačalima kakve su koristili Beatlesi, u vernim reprodukcijama kostima iz različitih faza karijere, sa prepoznatljivim frizurama, a same kompozicije se izvode u orginalnim aranžmanima i tonalitetima, kao da su u pitanju dela klasične muzike. Da bi svaka sličnost bila potpuna, bilo je bitno imati i levorukog basistu.

Žene, droga, menadžeri i sujeta “ubili” najveći bend na svetu… Tog 10. aprila 1970. Makartni se obratio javnosti: The Beatles više ne postoje

Povodom pedesetogodišnjice od izdavanja prvog singla, „Love me do“, najtiražniji američki magazin – Newsweek, uvrstio je Bestbeat među trideset najboljih svetskih Beatles tribute sastava. U avgustu 2014. godine bend je nastupio u Engleskoj na prestižnom festivalu Beatle week, koji se preko trideset godina održava u Liverpulu, a organizator festivala je Cavern klub, u kome su Beatlesi svirali 292 puta.

The Bestbeat su do sada nastupali u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Austriji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Belorusiji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime