Ako ne možeš da pobediš… Piter Gebrijel pozvao muzičare da prihvate veštačku inteligenciju umesto da se bore protiv nje

0
132
Piter Gebrijel/Photo: youTube screenshot
Oglasi

Slavni muzičar Piter Gebrijel smatra da će veštačka inteligencija jednog dana preuzeti svet i da će mašine moći da obavljaju većinu poslova u sledećoj deceniji. Tim povodom je izjavio da je bolje da počnemo svi da se navikavamo na veštačku inteligenciju što pre.

U intervjuu časopisu Uncut, Piter Gebrijel je komentarisao “pesmu Nika Kejva” koju je kreirao softver ChatG PT u njegovom stilu a koju je Kejv nazvao grotesknim ismejavanjem onoga što znači biti čovek, i rekao:

Nik Kejv o pesmi koju je veštačka inteligencija napisala u “njegovom stilu”: Stiže Apokalipsa… ovo je s**nje

– Mislim da je to nešto što dolazi. To je nešto što tek gradimo i nemamo pojma u šta će se pretvoriti. Ne mogu da se setim nikoga čiji posao ne bi mogla bolje da uradi veštačka inteligencija. Možda svega pet poslova. Na primer, kada se vozim do studija u svojoj Tesli, Tesla obavlja veći deo vožnje umesto mene ali ja još uvek držim ruke na volanu. Ista stvar se događa u bilo kojem drugom procesu, uključujući kreativnost. Pola umetnika želi da se igra s veštačkom inteligencijom, a pola želi da je ugasi. Mislim da je bolje ako radite s moćnim novim alatom, nego samo gunđate ili se pravite da ne postoji.

Dobrodošli u “Panopticom”… Piter Gebrijel objavio novu pesmu posle 7 godina pauze

Takođe je izjavio da veruje da će najsiromašnija područja sveta imati koristi iz visokotehnološkog obrazovanja i zdravstva. Upitan odakle mu takav interes za tehnologiju i nauku, rekao je:

Scenario za novu epizodu “South Parka” napisala – veštačka inteligencija

– Moj tata je bio pronalazač, pa sam odrastao verujući da možemo da stvorimo alate koji će promeniti naše živote. Uzimamo zdravo za gotovo da stvari poput Googlea i Wikipedije postoje, ali koliko je to promenilo sve naše živote? Ili mobilni telefon koji je bio nusprodukt svemirske trke. Uspemo li visokotehnološko obrazovanje i zdravstvenu nrigu da uvedemo u najsiromašnije domove na svetu, tada ćemo učiniti vrlo dobru stvar.

Da počnemo da paničimo? Veštačka inteligencija upravo je, za samo dva sata, napisala esej o sebi…

U drugom intervjuu Gebrijel je izjavio da ni njegov posao kompozitora više nije siguran i da je ovo nešto što će imati daleko veći uticaj od industrijske revolucije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime