Dokumentarni film “Još jedno proleće” otvara Beldocs 10. maja u Domu omladine Beograda

0
78
Još jedno proleće/ Photo: Promo (Beldocs)
Oglasi

Šesnaesti Beldocs festival otvoriće dokumentarni film “Još jedno proleće” autora Mladena Kovačevića” koji će biti prikazan 10. maja u Domu omladine Beograda.

Ovaj dokumentarni medicinski triler tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. Tokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja.

U celosti sastavljen od arhivskih snimaka, film rekonstruiše događaje u proleće ’72, od trenutka kada je virus s bazara u Iraku unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao.

Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao jedan od retkih imunih epidemiologa u regiji bio na poprištu borbe koja će ostati upamćena u analima svetske medicine.

Još jedno proleće/ Photo: Promo (Beldocs)

Velike boginje su najsmrtonosnija bolest u ljudskoj istoriji i jedini smrtonosni virus koji je čovek iskorenio, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije.

Ostajući dosledno faktografskog građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, ovo ostvarenje dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugoslovenskih) društveno – političkih prilika.

Film je imao svetsku premijeru na prestižnom festivalu u Karlovim Varima 2022. Prikazan je i na festivalima Doclisboa, Rotterdam, Festival dei Popoli, Sarajevo i Human Rights Film Festival 2022 u Zagrebu.

Mladen Kovačević/ Photo: Promo (Beldocs)

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba, a producentkinja je Iva Plemić Divjak.

Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, a nacionalni koproducenti filma su Radio-televizija Srbije i Cinnerent Production. Koproducent je i Bocalupo Films iz Francuske. Uz Filmski centar Srbije film je podržao i Doha Film Institute.

Projekat ovog srpskog dokumentarnog filma osvojio je nagradu u sklopu programa “VdR–Industry 2021”, industrijskog dela 52. izdanja Festivala dokumentarnog filma Visions du Réel (VdR) u Nionu, u Švajcarskoj.

Mladen Kovačević autor je zapaženih dokumentaraca “Srećna nova Yiwu” (2017), “4 godine u 10 Minuta” (2018), “Zid smrti, i tako to” (2016), “Anplagd” (2013) i “Prenerazila se zimina” (2010).

Photo: Promo (Beldocs)
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime