Milan Petković objavio album “Kad niko ne čeka”: Možda svet nije kakav bismo voleli da bude, ali – nema odustajanja

0
325
Milan Petković; Photo: Marko Miladinović
Oglasi

Deseti album kompozitora Milana Petkovića “Kad niko ne čeka” u izdanju muzičke produkcije Zeleni vir records objavljen je nedavno. Na albumu je sedam kompozicija. Uz naslovnu “Kad niko ne čeka”, tu su još: “Sama”, “Vetri”, “Ko je komu sve”, “Pesma prijateljstva”, “Sumrak” i “Slobodan”. Upečatljiv dizajn i fotografiju potpisuje Marko Miladinović.

Po čemu se ovaj album razlikuje od prethodnih?
– Ovaj album, za razliku od svih dosadašnjih, se bazira na tekstovima pesama. Pored nekoliko mojih, na albumu je jedna pesma Miloša Crnjanskog i Zdenka Franjića.

Kako to da,  kao izraziti instrumentalista, bazirate muziku na tekstovima?
– To su pesme koje sam ranije pisao i koje sam ostao sebi dužan da pbjavim. Godinama u sebi nosim ideju  da to snimim i objavim, ali nikako nisam mogao da skupim hrabrosti za taj korak.

“Potvrda o životu” Milana Petkovića osvojila region, a on za Headliner kaže: Muziku morate da pustite da diše…

Zašto hrabrosti?
– Mnogo je vremena prošlo od kad sam zadnji put u studiju snimao svoj glas. I tada sam rekao sebi da to neću više da radim, jer sam smatrao da više nemam šta da kažem i, ako imam, da to više nikog i ne zanima… što sam donekle i bio u pravu (smeh). Čitajući te tekstove sa ove vremenske distance, došao sam do zaključka da bi ipak trebalo te pesme da snimim, da one budu zvanično objavljene.

Da li ste imali probleme u toku snimanja?
– Da, snimao sam ovaj album više od tri godine i nikako mi nije išlo kako sam zamišljao. Imao sam kompletno urađene dve različite verzije albuma – prva je bila potpuno analogna, kao i svi moji dosadašnji albumi, a druga je bila digitalna i ni jedna od tih verzija mi se nije dopala. Kad sam te različite snimke stavio u jednu celinu, tek tada sam dobio formu i teksturu koju sam želeo.

Milan Petković – Kad niko ne ceka, cover

Na albumu su i pesme Miloša Crnjanskog i Zdenka Franjića. Zašto baš ovi autori?
– Pesma “Vetri”  Miloša Crnjaskog je iz zbirke “Sumatra”. Zaljubljen u poeziju i romane Miloša Crnjanskog i inspirisan njegovim stihovima, komponovao sam muziku za tu pesmu. Za taj slučaj sam kontaktirao  Zadužbinu “Miloš Crnjanski” u Beogradu, nosioca autorskih prava, i oni su mi odobrili korišćenje stihova.
Druga pesma je “Ko je komu sve” Zdenka Franjića. Zdena  i njegova izdavačka kuća Slušaj najglasnije iz Zagreba, izdala je svih mojih devet dosadašnjih albuma. Kako je on i pesnik, u znak zahvalnosti, obradio sam sam tu njegovu pesmu na svoj način. Interesantno je da je on te stihove pisao na čuveni Santanin hit “Oye como va”  dok sam ja pesmu čuo, doživeo i uradio potpuno drugačije, rekao bih “mračnije” od Santanine veselosti i razigranosti.

Milan Petković predstavio neobičnu trodelnu muzičku slagalicu u kojoj sve počinje i završava se – sa leptirom u srcu…

Ostale pesme su vaši  tekstovi. O čemu one govore?
– To su tekstovi o ljubavi, čežnji, prijateljstvu, traženju sebe i o slobodi… Teme koje mladog čoveka okupiraju tokom odrastanja i pokušaj spoznavanja sebe naspram sveta u kome živi. Činjenica da svet nije kakav bi voleli, ili kako ga zamišljamo, ne znači da treba da odustanemo od svojih snova i od stvari  u koje verujemo i koje volimo. Primer: Do skoro sam mislio da nikada neću da završim ovaj album, čak sam u nekom trenutku bio i na korak da odustanem, ali, evo,  sad je taj posao gotov i i život ide dalje. Tako da verujte u svoje snove!

Razgovor vodio Časlav Vasiljević

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime