Tamikrest se vraća u Beograd, sa “nadom u pozitivnu promenu”… Slavni tuareški desert blues bend 13. aprila u Zappa Bazi

0
41
TamikrestPhoto: press promo
Oglasi

Posle sjajnog prošlogodišnjeg nastupa u klubu Drugstore, Tamikrest, hvaljen od publike i kritike širom sveta, vraća se beogradskoj publici u četvrtak, 13. aprila 2023. godine u klub Zappa Baza sa početkom u 21h u organizaciji koncertne agencije RockSvirke gde će promovisati aktuelni studijski album “Tamotäit”.

“Tamotaït” je najopsežniji i najavanturističkiji album koji je Tamikrest napravio, istražujući svaki kutak njihovog zvuka. Bend ne samo da pojačava zvuk, već i zaoštrava svoja razmišljanja o stanju u Sahari i svetu iza njega. Uključuje hvaljenu marokansku pevačicu Hindi Zahru i japanske tradicionalne muzičare.

Sam naziv albuma, “Tamotaït”, prevodi se kao “nada u pozitivnu promenu”. Promena u smislu kraja sukoba koji već nekoliko godina muči severni Mali i širi region i promene kao što je mogućnost uspeha u sopstvenoj domovini – Azawad – protonaciji, koju su nomadski Tuarezi (ili Kel Tamasheq kako više vole da se zove) nakratko posednut 2012. Ovo je muzika rođena iz misli, snova, inspiracije i iznad svega kolektivnog eksperimentisanja.

Tamikrest na Tamasheku znači spoj, veza, čvor, koalicija. Članovi grupe dolaze sa različitih meridijana (Mali, Niger, Alžir i Francuska). Želeći da u potpunosti preuzmu svoj tuareški identitet, našli su u pobunjeničkoj muzici Ishumar načine da to izraze.

– Mi smo bend, i kada sviramo zajedno, svako ponese svoj način sviranja. U pesmama neki delovi počinju riffom, drugi deo melodijom ili ritmom, a zatim svaki muzičar dodaje svoj doprinos. Ideja je bila da zadržimo zajedničku nit koja dolazi iz Tamasheq muzike i da je ponesemo kroz različite svetove koji potiču iz naših uticaja ili susreta na našim putovanjima – objašnjava pevač, gitarista i tekstopisac Ousmane Ag Mossa.

TamikrestPhoto: press promo

Uz “Tinariwen”, Tamikrest su svakako najpoznatiji tuareški desertni bluz bend, pa ih često nazivaju “duhovnim sinovima Tinariwen”. Tamikrest nudi zrelo ostvarenje pustinjskog bluza, sa istaknutim udaraljkama i šakama, veštim melodijama gitare i neočekivano inventivnom bas deonicom.

Iako njihova muzika vuče korene iz tuareškog bluesa ili ishumarskog rocka, ona pozajmljuje različite međunarodne uticaje, kao i uticaje susednih kultura. Porukom svojih pesama Tamikrest žele da približe poeziju i kulturu Tamasheqa stanovnicima sveta koji je veći od prostranstva pustinje Sahare.

Kada je Tamikrest osnovan 2006. godine, svi muzičari su bili u ranim dvadesetim. Poreklom su iz regiona oko Kidala, grada na severu Malija. U mladosti su svirali tradicionalnu muziku Kel Tamasheq (kako se Tuarezi nazivaju) i pesme tuareškog benda Tinariwen, koji je već osamdesetih kombinovao afričku tradicionalnu muziku sa zapadnom rok muzikom. Kroz internet i mp3 kulturu, članovi Tamikresta su upoznali bendove i muzičare kao što su Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd i Mark Knopfler koji su takođe uticali na oblikovanje posebnog zvuka grupe.

Tamikrest/Photo: Shida Masataka

Slučajan susret sa američko-australijskim bendom Dirtmusic na Festival au Desert 2008. godine, koji se održao u Essakaneu u Maliju, doveo je do prijateljstva i muzičke saradnje. Kada je Dirtmusic snimili svoj drugi album, “BKO”, u studiju u Bamaku (glavnom gradu Malija) 2010. godine, članovi benda Tamikrest pozvani su da sviraju na tom izdanju. Chris Eckman (Dirtmusic i The Walkabouts) je takođe producirao “Adagh”, prvi album Tamikresta.Tokom 2010. godine, oba benda su zajedno obišla Evropu i svirali na festivalima kao što su Sziget i Orange Blossom Special, koji je organizovao njihov izdavač Glitterhouse Records. U oktobru 2010. Chris Eckman je producirao drugi album Tamikresta pod nazivom “Toumastin”, koji je objavljen u aprilu 2011. Usledili su uspešni albumi za istu izdavačku kuću “Chatma” (2013.), “Taksera” (2015.), “Kidal” (2017.) i najnoviji album “Tamotäit” objavljen početkom 2020.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime