Metallica kupila fabriku za prozivodnju vinila… biznis prodaje ploča ponovo je – veliki biznis

0
85
Metallica/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Legendarni metal bend Metallica kupio je fabriku za proizvodnju vinila, nakon što je ovaj format po prvi put nadmašio CD po prodaji u SAD još od 1987. godine.

Reč je o Furnace Record Pressing, fabrici za presovanje vinila u Virdžiniji koja to radi za bend Metallica već 15 godina, navodi Billboard.

Prvi put posle 35 godina… Gramofonske ploče prodate u više primeraka od CD-ova

Metallica prodaje više proča od većine bendova, čak i bez objavljivanja novog albuma, prošle godine prodali su 378 hiljada kopija svojih albuma, što ih čini šestim na listi najprodavanijih bendova i umetnika u SAD 2022.

Novi album, prvi od ploče “Hardwired… to Self-Destruct” iz 2016. godine, zvaće se “72 Seasons”, a ova fabrika je još od januara počela da presuje vinile za njega.

Screaming Suicide… Metallica u novoj pesmi progovorila o tabu temi

Odluka benda došla je u jeku problema sa proizvodnjom vinila poslednjih godina, a sve zato što je ovaj format nastavio sa porastom broja prodatih jedinica.

Samo u SAD, prihodi od ploča porasli su na 1,2 milijarde dolara, što je 17% više u odnosu na godinu pre toga, a po prvi put 1987, prodato je više vinila nego CD-ova – 41 milion prema 33 miliona.

Opet su ispali face… Metallica pravi koncert u čast Džonija i Marše, ljudi koji su im pomogli na početku karijere

To je 16 konsekutivna godina rasta u broju prodatih ploča, ali ovaj rast se ipak usporava. Glavni deo prihoda od muzike ipak ide preko striming servisa, koji su odgovorni za čak 84% godišnje zarade.

Izvor: The Guardian

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime