Osam kompozicija za maštanje… Pavle Popov predstavio album “Cascades”

0
56
Oglasi
Pavle Popov/ Photo: Božidar V. Nedeljković

Muzičar i kompozitor Pavle Popov objavio je album “Cascades” na kojem se nalazi muzika pisana za solo klavir, uz dva aranžmana za violinu i klavir.

Album je deo autorovog višegodišnjeg projekta “Daydreaming”, a dostupan na svim digitalnim platformama, kao i na bandcampu i YouTubeu.

Osnovna inspiracija na “Cascades” je muzika evropskih minimalista (Hania Rani, Nils Frahm, Lubomyr Melnyk, Otto A.Totland…), ali Pavle voli da povremeno zaroni u romantizam (kao u “Amore”), a kao neka večna referenca ostaće izraz koji je Andrija Pavlović (LP Duo) jednom upotrebio da opiše Pavlov kompozitorski credo – “Paja Morikone”.

I u tom melanžu indi-klasike, romantizma, minimalizma i filmske muzike, Pavle je izborio mesto za sebe – jedinstveno i uzbudljivo i u stalnom pokretu i preispitivanju.

Pavle Popov/ Photo: Aleksanadar Alemipijević

– “Daydreaming” je moj autorski opus u okviru kojeg komponujem u ambijentalnom i minimalističkom stilu. Moja zamisao je ta da daydreaming muzika postoji za najrazličitije instrumente i ansamble, nalik na kompozitore iz perioda baroka. Primera radi, za mnoga Bahova dela ne postoji zapisano za koji instrument je predviđena kompozicija, pa samim tim se i čini logičnim da je trenutno najpopularnije izvođenje partite za violinu na mandolini! Ukoliko krenemo iz te polazne tačke moj novi album za klavir bi mogao da se odsvira sa lakoćom i na harfi, vibrafonu, modularnom sintisajzeru, melotronu… Iako postoje nazivi  kompozicija, oni nemaju programsku ulogu, nego više služe kao gotovo generički opisi muzike, da bih i ja kao autor mogao da se snađem u mnoštvu notnog papira i snimaka – objašnjava Pavle Popov.

Na albumu pored autora na klaviru, gostuje violinista Loran Božić (Perpetuum i Sweet Music), francuski muzičar sa kojim je Pavle već sarađivao, ali najviše u improvizovanoj muzici sa bendom Wine In Rakija – ova saradnja im je prvo snimanje “muzike sa papira”.

Za grafički identitet albuma zadužen je bio Nemanja Nikolić, a Srđan Popov za produkciju albuma. Kompozicije su snimljene u “Future Nature Studiju” u Pančevu. Produkciju albuma podržao je Sokoj kroz Fond za kulturna davanja.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime