Zlatni pečat Kinoteke za Nastasju Kinski

0
93
Nastasja Kinski na festivalu u Veneciji/Photo: Shutterstock
Oglasi

Jugoslovenska kinoteka će dodeliti Zlatni pečat, svoje najviše priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, slavnoj nemačkoj glumici Nastasji Kinski, koja je igrala u više od 60 filmova u Evropi i SAD.

Nagrada će biti uručena 4. marta u 18 časova u sali “Makavejev”, uoči projekcije digitalno restaurisanog filma “Tesa” (1979) Romana Polanskog, u kojem je Nastasja Kinski ostvarila naslovnu ulogu. Ta romantična drama se prikazuje u okviru programa Fest klasik.

Žena drugog sistema… Svi su bili zaljubljeni u nju, a ko nije, možda i nije muško

Ćerka takođe slavnog glumca Klausa Kinskog, rođena 1961. u Berlinu, Nastasja Kinski je karijeru započela kao model, školovala se u inostranstvu, a glumu je, na predlog Polanskog, studirala u Aktors studiju Lija Strasberga.

Prvu značajniju ulogu imala je u filmu “Pogrešan pokret” (1976) Vima Vendersa. Pažnju internacionalne publike privukla je u drami “Stay as You Are” (1978) Alberta Latuade, gde joj je partner bio Marčelo Mastrojani. Prvu glavnu ulogu odigrala je upravo u “Tesi” Polanskog. Za taj lik osvojila je Zlatni globus u kategoriji “Nova zvezda godine”.

Usledili su “Ljudi mačke” (1982) Pola Šredera, nove saradnje sa Vendersom – u čuvenom filmu “Pariz, Teksas” (1984), koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu, kao i u “Tako daleko, tako blizu” (1993)…

Najnoviji film Nastasje Kinski je “Dark Satellites” (2022) Tomasa Štubera.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime