Paragvajski muzičari zabavljali lokalne đubretare… Na recikliranim instrumentima svirali Lenona i Coldplay

0
56
orkestar Cateura/screenshot yahoo news video
Oglasi

U kreativnom nastojanju da podignu svest o zaštiti okoline, grupa muzičara iz Paragvaja izvodila je poznate melodije na koncertu na brdu u blizini glavnog grada Bolivije u ponedeljak, s pogledom na deponiju smeća.

Ali smeće je bila poenta, budući da mladi muzičari koji čine paragvajski orkestar Cateura koriste reciklirane materijale za izradu svojih instrumenata, “pretvarajući smeće u muziku”, prema Fabiju Čavezu, jednom od izvođača.

RECIKLAŽA JE ZAKON… Hoću ovakvu gitaruuuuuuuuuu…

Orkestar je do sada nastupao u više od 50 zemalja.

Svirajući pesme Coldplaya i Džona Lenona, između ostalih, muzičari su zabavljali lokalne đubretare, od kojih su mnogi bili impresionirani zvukom violončela, violina i rogova izrađenih od velikih limenki, cevi i drugog odbačenog materijala.

– Vrlo je lepo i bila sam stvarno iznenađena ovim recikliranim instrumentima – rekla je radnica Silveria Vega. – Bolji su od originala – dodala je sa smeškom.

Plastika je najveći zagađivač okeana… a šta ako bi se od nje pravile – gitare

Muzičarka Bjanka Pintos u pauzi svirke pokazala je svoje ručno izrađeno violončelo, ističući kvalitet instrumenta.

– Ima isti zvuk kao violončelo napravljen od drveta – rekla je. – Zaista nema velike razlike osim što je ovaj napravljen od smeća.

GOSPODAR KNJIGA: Đubretar 20 godina skupljao bačene knjige i – otvorio biblioteku

Koncert je održan u vreme dok lokalni zvaničnici u La Pazu nastoje da smanje utjecaj deponija smeća na okolimu, a posebno rizik koji mogu da predstavljaju za vode.

Glavni grad Bolivije proizvede oko 670 tona smeća svaki dan, prema službenim podacima.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime