Otkazan nastup Rodžera Vatersa u Nemačkoj zbog spornih antisemitskih izjava

0
164
Rodžer Voters (Mi + Oni)/ Photo: Beldocs (promo, dozvoljeno objavljivanje)
Oglasi

Predstojeći koncert Rodžera Votersa u Frankfurtu u Nemačkoj otkazan je pošto ga je gradsko veće označilo kao jednog od najpoznatijih svetskih antisemita. Koncert je trebalo da bude održan 28. maja u Festhalleu u Frankfurtu, u prostoru koji je u gradskom vlasništvu. Međutim, opštinska vlast je objavila da će nastup biti otkazan zbog stavova muzičara o Izraelu.

A ovako je sve počelo… Voters ponovo snimio “The Dark Side of the Moon”, pa se javili Gilmur i njegova žena, pa Rusi…

Prema izraelskim novinama Haaretz, u obaveštenju o otkazivanju navedeno je da Rodžer Voters bojkotuje Izrael i podržava kampanju koju vode Palestinci s ciljem bojkota Izraela i nametanja ekonomskih sankcija, kao i vraćanja okupiranih područja. Također ga optužuju da komunicira s medijima povezanima s Hamasom i upoređuje politiku Izraela s aparthejdom u Južnoj Africi, ali i zbog antisemitske slike koje prikazuje u sklopu svog koncertnog nastupa. Takođe se pozivaju na osetljivost koja je vezana za mesto održavanja koncerta, koje je korišćeno kao zarobljenički centar za oko 3.000 Jevreja pre nego što su deportovani u koncentracione logore 1938. godine.

Voters govorio pred Savetom bezbednosti UN: Osuđujem Rusiju, ali bila je isprovocirana…

Voters još nije službeno komentarisao otkazivanje, ali je ponovno podelio TikTok video američko-palestinskog novinara Remzija Barouda koji je Votersa branio kao antirasistu.

Poljska Votersu ne veruje… Legendarni muzičar “persona non grata” u Krakovu zbog političkih stavova?

U nedavnom intervjuu nemačkom magazinu Berliner Zeitung u kojem je između ostalih tema govorio o svojim pogledima na Izrael i rusko-ukrajinski rat, Voters je Izrael uporedio s nacističkom Nemačkom, i rekao:

– Izraelci čine genocid. Baš kao što je i Velika Britanija činila tokom našeg kolonijalnog perioda.

Gilmur i njegova supruga optužili Votersa za antisemitizam, licemerje, mizoginiju i – ljubav prema Putinu…

Tokom intervjua za Rolling Stone u oktobru prošle godine, Voters je takođe nazvao Izrael nadmoćnim, doseljeničkim kolonijalističkim projektom koji upravlja sistemom aparthejda, vezano uz nastavak okupacije palestinskih teritorija. U istom je intervjuu tvrdio da nije antisemita i da nije antisemitizam reći da Izrael nema pravo da postoji kao država aparthejda, kao što to nije imala pravo ni Južna Afrika ili bilo koja druga država.

U martu Rodžer Voters kreće na evropski dro svoje oproštajne turneje “This Is Not A Drill”, koja će započeti u Lisabonu 17. marta.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime