Marko Kusmuk dobitnik međunarodnog priznanja Golden Osten

0
69
Marko Kusmuk/ Photo: Mert Rasim
Oglasi

Mladi beogradski umetnik, Marko Kusmuk dobitnik je nagrade Golden Osten koju dodeljuje međunarodna manifestacija Osten Bienale crteža, Skoplje.

Internacionalni žiri, na čelu sa kustosom bijenala Emilom Aleksijevim, je u konkurenciji 1035 radova koje je predstavilo 336 umetnika iz 52 zemlje, priznanje dodelio Marku Kusmuku. Svečana ceremonija dodele nagrada je održana u Nacionalnoj galeriji Severne Makedonije Cifte Hammam u Skoplju.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo da moj rad po mišljenju internacionalnog žirija zaslužuje Zlatni Osten. Ovo bijenale postoji već 55 godina i za to vrijeme ugostili su i nagradili mnoge značajne umjetnike poput Marine Abramovič, Joseph Koshuth, Vladimira Veličkovića, Joze Cijuha, Piere Soulages i mnoge druge pa mi je posebna čast da se i moj rad nađe među njihovim remek Delima – izjavio je Marko Kusmuk koji je dobio nagradu za crtež “Buđenje”.

Inače, Kusmuk je za svoja dela već dobio nekoliko priznanja u zemlji i inostranstvu: Prvu nagradu za crtež fondacije Vladimir Veličković, Veliku nagradu Udruženja likovnih umetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a, kao i Prvu nagradu za crtež Zlatni lav u Veneciji na izložbi Venis Lend u organizaciji Anonima Sogniatori.

Buđenje, Marko Kusmuk/ Photo: Mert Rasim

Marko Kusmuk izlaže od 2007. godine od kada je imao 24 samostalne izložbe u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Crnoj Gori, Makedoniji, a kolektivno je izlagao na više od 60 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu – Kina, Japan, Italija, Nemačka, Turska, Danska, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina.

U poslednje tri godine učestvovao u 16 značajnih međunarodnih i domaćih umetničkih projekata.

Kompleksna i slojevita poetika jedna je od najupečatljivijih osobina radova ovog nadarenog umetnika. Podjednako dobro se snalazeći i u malom i u velikom formatu, Kusmuk upotrebom bogatog slikarskog rečnika uspeva da prikaže večne teme.

Marko Kusmuk živi i radi u Beogradu, a kao samostalni umetnik izražava se kroz slikarstvo i crtež.

Marko Kusmuk/ Photo: Mert Rasim
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime