Izložba “Dva doma” u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad

0
106
Izložba Dva doma/ Photo: Promo
Oglasi

Izložba “Dva doma” čiji su autori mladi umetnici Tane Laketić i Anita Lilić biće otvorena u ponedeljak, 27. februara u 20:00 časova u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.

Ova izložba predstavlja dom kao ključnu i polaznu tačku kroz koju umetnički radovi ukazuju na egzistirajuće pojave unutar doma – javne i intimne.

Vizija doma percipira se na različite načine – javna slika doma je bezbedno i stabilno utočište, nasleđe koje se reprezentuje.

Izložb Dva doma/ Photo: Promo

Nasuprot tome – intimna predstava doma je ona koja ukazuje na ranjivost, intimnost i skrivene odnose.

U samoj svojojoj binarnosti, dom je mesto konflikta, suprotnosti i kontrasta u kome se različite pojave nalaze u međusobnoj koliziji.

Anita i Tane, interaktivnim instalacijama, kreiraju svojevrsni eksperiment korespondencije dve suprotne reprezentacije doma.

Ukazujući na fizičku i emotivnu manifestaciju doma, kao dva vizuelno različita senzibiliteta, materijalizuju ih, međusobno ih prožimaju i dopuštaju da invazivno deluju jedan na drugog.

Anita Lilić/ Photo: Tane Laketić

Ideja Antitinog doma polazi od javne predstave doma kao utočišta i sakralnog prostora u kome se baštine individualna osećanja i sećanja na detinjstvo.

Ideja se materijalizuje kroz formu improvizovanog šatora, reminiscencija na dečije šatore za igru.

Materijali korišćeni pri izradi instalacije nose lični sentiment ali i sociokulturološku vrednost sa pretpostavljenim normama i ulogama.

Porodični predmeti i tkanine različitih namena pripadaju tradiciji srpskih domaćinstava i reprezentativnoj slici doma.

Anitina konstrukcija doma kao kolektivne sredine dozvoljava individui da uđe u dati prostor i konzumira ga na sopstveni način – van pretpostavljenih normi.

Tane Laketić/ Photo: Marija Milić

Prostor reprezentativnog doma, Tane ispunjava strašću, napetošću i nesigurnošću. Konstruisani javni prostor ispunjava se intimnim pojavama, erotikom sa pitanjima o rodnom identitetu i seksualnosti.

Tane koristi fluidnost kao predstavu lične povesti i iskustva koje se u netolerantnoj sredini drže potajno.

Osujećena pitanja o nečemu nedozvoljenom prožimaju se kroz dom i materijalizuju se upotrebom žice, noževa i eksera kako bi se intenzivirala njihova dramatičnost.

Potencijalno opasni predmeti u instalaciji su preformulacija uplitanja intimnog u javno koje rezultira konfliktom.

Stvaranje angažovanog rada izražava želju za harmonijom binarnosti u životu koja dozvoljava očuvanje integriteta i slobodnu reprezentaciju sopstvenog identiteta bez uslovljavanja sredine.

Izložba će trajati do  11. marta.

Photo: Promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime