Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

0
88
Milan Mladenović/ Photo: youtube.com printscreen
Oglasi

Milan Mladenović posthumno je proglašen počasnim građaninom Sarajeva, jednoglasno je odlučilo gradsko veće Grada Sarajeva

Na taj način je frontmen Ekatarine Velike, 29 godina posle smrti, prvi put dobio adekvatno priznanje u gradu u kojem je proveo deo svog detinjstva, a o tome govori i pesma EKV “Sarajevo”

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na rok sceni bivše Jugoslavije. Njegovo delovanje u velikoj je meri obeleženo i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Borio se za mladost koja je zenit doživela pred početak mračnih ratnih godina”, stoji u predlogu koji je Gradskom veću uputio Toni Vukadin.

Otkrivena spomen ploča Milanu Mladenoviću ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu

U odluci se govorilo i o Milanovoj ljudskoj veličini koja se naročito pokazala tokom devedesetih godina, pogotovo antiratnom angažmanu.

“Kada su svi nemo ćutali, Milan je na dodeli nagrade za grupu godine rekao: ‘Nama je vrlo lako da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi – u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci’”.

Otkriven mali biser sprskog rokenrola… Pogledajte kako Milan i Magi u hotelskoj sobi sviraju Zeppeline i EKV

Svoj antiratni angažman nastavio je kroz sastav “Rimtutituki” koji su činili brojni beogradski muzičari, a koji je nastao kao revolt zbog svih dešavanja u već tada bivšoj Jugoslaviji.

Na nastup koji se trebalo održi 1993. godine u Banjaluci odbio je iz protesta što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

Ðule Van Gogh otkrio: Da nije bilo Milana Mladenovića možda nikada ne bih stao pred mikrofon…

Posle svih dešavanja u Jugoslaviji, videvši da ne može pomoći, Milan je odlučio da ode u Brazil, gde je snimio svoj poslednji materijal “Angel’s Breath” na kojem se nalazi i pesma “Crv”. Nju je napisao nakon masakra na Markalama u Sarajevu 5. februara 1994. a spot za pesmu je osmislio zajedno s bosanskim rediteljem Alešom Kurtom.

Prikupio je dokumentarni materijal i snimio pevanje za spot u studiju prilikom boravka u Parizu u maju i junu 1994. a posle njegove smrti Milanova partnerka Maja Maričić, koja je i koautorka teksta, je realizovala spot po njegovoj ideji.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime