Izložba “Connecting the Future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS

0
57
Autor, Stojić Lazar 2022/ Photo: Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS
Oglasi

U četvrtak, 9. marta u 19:00 časova biće otvorena izložba “Connecting the Future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu.

Uviđajući značaj interkulturalnih projekata u savremenom evropskom kontekstu, kustoski tim Galerije DOTS iz Beograda – Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, u saradnji sa Galerijom Žozilda da Konseisao iz Amsterdama i nezavisnom kustoskinjom Anoš Urbanke iz Amsterdama, osmislio je i inicirao projekat Connecting the Future u čijem fokusu je osmoro mladih talentovanih umetnika iz Srbije i Holandije. Za dizajn izložbe, kao i dizajn kataloga, zadužena je Isidora M. Nikolić.

Đukanovic Bogdan 2022/ Photo: Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

U selekciji iz Srbije učestvuju umetnici Bogdan Đukanović, Lena Milovanović, Lazar Stojić i Vanja Subotić koji su deo Young Art Programa Humanitarne fondacije DOTS.

Young Art Program se već više od godinu dana bavi podsticanjem, promovisanjem i finansiranjem stvaralaštva mladih umetnika. Većina radova koji će biti izloženi su deo zbirke Fondacije.

Uspostavljanjem umetničkog dijaloga između umetnika iz Srbije i umetnika iz Holandije – Džulijet Altonen, Kaspar Dejong, Ruben Raven i Jope Venema, učesnici projekta dobijaju mogućnost da u svojoj najranijoj stvaralačkoj fazi budu predstavljeni publici van svojih državnih granica, a time i novoj, drugačijoj interpretaciji.

Dejong Kaspar 2022/ Photo: Privatna arhiva

Ideja projekta da kroz uvid u sličnosti i različitosti misli i kreativnog rada bude podsticaj za otvorenost, kreativnost, demokratizaciju njihovog daljeg umetničkog rada.

Grupna izložba “Connecting the Future”, koja kroz predstavljanje savremene umetničke prakse tek formiranih umetnika, sugeriše povezivanje dva grada, dve kulturne metropole – Amsterdama i Beograda, ima za cilj da tokom 2023. godine bude prikazana u oba grada, u izložbenim prostorima obe partnerske galerije.

Izložba u Galeriji DOTS biće otvorena do 6. maja.

Vizual Connecting the future
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime