Čuveni srpski džez muzičar Papa Nik preminuo u 68. godini

0
113
Papa Nik, screenshot Fabrik Art Organization
Oglasi

Legenda džez scene i jedan od najtalentovanijih multiinstrumentalista na ovim prostorima Veljko Nikolić, poznatiji kao Papa Nik, preminuo je u 68. godini.

Papa Nik je bio multiinstrumentalista i kompozitor iz Beograda, suosnivač i vođi sastava Institute, kao i i član brojnih sastava world music i jazz usmerenja. Iako po vokaciji arhitekta, svoju stvaralačku energiju posvetio je muzici spajajući najrazličitije muzičke pravce i tradicije.

Zajedno sa Srđanom Aleksićem Fraparegom osnovao je grupu Institut 1974. godine, koja je u svojoj srži bila nosilac eksperimentalnog etno-džeza u Srbiji.

Sarađivao je sa Lalom Kovačevim, Milošem Petrovićem, Mališom Draškocijem, Dušanom Bogdanovićem, Borisom Kovačem, Bata Kandom, Jovanom Maljokovićem, Balkanikom, Bokijem Miloševićem. Poslednjih godina nastupao je sa ansamblom Renesans, sastavom Fish in Oil kao i Institutom koji vodi više od 40 godina. Svira klavir, gitaru, udaraljke, blok-flautu, saksofon, oprobao se čak i na kineskoj violini, i pravi sopstvene instrumente od najrazličitijih materijala.

Na vest o smrti Veljka Nikolića reagovale su mnoge njegove kolege sa kojima je sarađivao tokom višedecenijske karijere.

Dobri naš Papa Nik. Putuj zauvek sa muzikom druze❤
Veljko Nikolich

Posted by Vasil Hadzimanov on Monday, February 20, 2023

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime