Branku Rosiću nagrada Fondacije Tanja Petrović za doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima

0
78
Branko Rosić/ Photo: AleX
Oglasi

Nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima dodeljena je Branku Rosiću, novinaru, muzičaru i piscu, jednom od osnivača Nedeljnika, gde je najpre uređivao stranice iz kulture, a sada je zamenik glavnog i odgovornog urednika, sopštili su organizatori.

Rosić je svirao u kultnom pank bendu Urbana gerila, a zatim i u elektro-grupi Berliner štrase. Inspirisan muzikom, počeo je da se bavi novinarstvom. Objavljivao je tekstove u brojnim časopisima.

Nekadašnji član Urbane gerile, novinar i pisac Branko Rosić u pregovorima za ekranizaciju romana

Tokom dosadašnje karijere uradio je brojne, velike intervjue – od Lepe Lukić do Joko Ono, od Morisija, preko Jua Nesbea, Jana Gilana, Žan-Žaka Barnela, do Milene Marković, Irvina Volša i Frederika Begbdea.

Paralelno je gradio i karijeru pisca. “A tako je dobro počelo”, “Za sutra najavljuju konačno razvedravanje” i “Dolazak matadora” naslovi su njegovih romana.

Branko Rosić/ Photo: AleX

U njima nastoji da prikaže savremeni život, srednju klasu, ljude koji danas i ovde prolaze sve kroz šta prolazimo.

HL INTERVJU – BRANKO ROSIĆ, NOVINAR, PISAC I PANKER: Današnja muzika je ostala bez onoga među nogama

Poznavaoci književnosti u njima prepoznaju trag poetike Mišela Uelbeka i Kventina Tarantina.

Rosić je deseti dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović, koja je ustanovila nagradu za izuzetan doprinos afirmaciju kulture i umetnosti u medijima u znak sećanja na prerano preminulu novinarku, urednicu i autorku u medijskim redakcijama kulture i izdavačkim kućama Tanju Petrović, koja je bila i gradski sekretar za kulturu u Beogradu. Ceo profesionalni život posvetila je kulturi i njenom promovisanju.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime