Obeležen Dan udruženja kompozitora Srbije

0
66
Dan udruženja kompozitora Srbije/Photo: V. Đurić
Oglasi

Udruženje kompozitora Srbije svečano je obeležilo svoj dan 18. februara 2023. godine, kada se navršilo 78 godina od dana kada je osnovano, 1945. godine.

Svečanosti u sali Udruženja kompozitora Srbije (Mišarska 12-14) prisustvovali su brojni kompozitori klasične, zabavne i popularne muzike, kao i predstavnici medija i drugi prijatelji kuće. Tim povodom UKS je dodelio Zahvalnice pojedincima i institucijama koje udruženju pružaju podršku u radu i sa kojima ostvaruje dugogodišnju  uspešnu saradnju.

Dan udruženja kompozitora Srbije/Photo: V. Đurić

Predsednik udruženja Rade Radivojević je na početku istakao neverovatan podatak, da je UKS formiran u februaru 1945. godine, dakle samo četiri meseca posle oslobodjenja Beograda od okupatorske nemačke armije. Od tada do danas udruženje traje i okuplja eminentne umetnike, osnivač je Sokoja, organizacije koja štiti prava autora muzike, koje je tom prigodom dobilo i specijalnu zahvalnicu.

Dan udruženja kompozitora Srbije/Photo: V. Đurić

Udruženje objavljuje značajne publikacije, monografije, knjige notnih zapisa, organizuje muzičke festivale kao što je “Medjunarododna tribina kompozitora” i “Rimus” (Revija instrumentalne muzike), te dodeljuje nagrade kao što su su “Mokranjčeva nagrada”, “Nagrada Darko Kraljić”, (za popularnu muziku), “Nagrada Pavle Stefanović” (za muzički esejistiku i kritiku), “Nagrada Aleksandar Pavlović” (za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu).

Upriličen je i poseban muzički program. Pijanista Jovana Đajić Levajac izvela je “Fragmente” Vasilija Mokranjca, Pijanista Nada Hofman Sretenović i violočelista Sršan Sretenović izveli su “Izlaganje i tri razvoja za violončelo i klavir” Sržana Hofmana. Pijanista Vladimir Martičić izveo je “Bolero Negotino”, Bojana Stamenov je otpevala uz klavirsku pratnju Slobodana Markovića pesme “Bez nade” Darka Kraljića i “Daljine” Aleksandra Sanje Ilića.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime