Muzikolog objasnio zbog čega je “Good Vibrations” najveselija rok pesma ikada…

0
63
Muzika, radostt/Photo: Pexels.com
Oglasi

Pesma grupe The Beach Boys iz 1966. godine “Good Vibrations” postala je predmet istraživanja muzikologa dr. Majka Bonšora koji je utvrdio da je njena “radosna priroda” rezultat činjenice da ispunjava sve okvire njegove formule, uključujući to da je napisana u duru i da ima 137 BPM-a, s kratkim uvodom i vedrim tonovima, i da sadrži četiri takta.

Zbogom loše raspoloženje, jer – ovo je najveselija pesma na svetu

Povodom tog saznanja izjavio je:

– Prethodne studije su pokazale da se pesme doživljavaju kao srećne ako su u duru, s dinamikom od otprilike 137 BPM. Sviđaju nam se septakordi jer izazivaju interes. (Sedmi akord ili septakord je akord koji se sastoji od trozvuka i note koja pravi interval od sedme note iznad korena akorda.) Obični akordi koriste tri note, dok septakord dodaje dodatnu notu koja pruža osećaj muzičke napetosti i olakšanja.

ISTRAŽIVANJE KOJE NAM SE BAŠ I NE SVIĐA… Današnje pesme su pune besa i tuge

Pesma “Good Vibration”’, koja je u vreme svoje produkcije bila najskuplji singl ikada snimljen zbog svoje složene zvučne slike i novog načina snimanja, napisali su članovi grupe Brajan Vilson i Majkl Lav i često se smatra jednom od najvažnijih kompozicija i snimaka cile rock ere nakon što je preko noći postala uspešna i zauzela vrhove lista u nekoliko zemalja u svetu posle prvog objavljivanja.

Pevanje i čitanje su najbolji lekovi protiv stresa i glavobolje… Tako kaže nauka

Dr Bonšor je takođe naglasio i sljedeće:

– Osim toga, vesele pesme obično imaju snažan ritam 1-2-1-2, tako da možete da plešete uz njih, a kratak uvod znači da pesma odmah počinje s praskom i nema dugu pripremu. Volimo veliku glasnoću kada je u pitanju način na koji nastaju naše vesele pesme, s notama koje sviraju instrumenti kao što su trube ili električne gitare, umesto tiših instrumenata koji se ponavljaju na jasan i skakutav način. Na kraju, ponavljajući ritam ili gitarski rif za koji ljudi mogu da se uhvate i koji postaje nezaboravan, svoevrsni je šlag na torti.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime