Radio and Peace… pod ovim sloganom danas slavimo svetski Dan radija

0
48
Radio, studio/Photo: shutterstock.com
Oglasi

Svetski dan radija ove se godine obeležava u senci katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji, skore godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, ali i još jedne godišnjice proglašenja pandemije. Sve su to događaji koji su zauvek promenili naše živote, ali i sudbine miliona ljudi širom sveta.

U informisanju javnosti radio stanice oblikuju javno mnijenje i narativ koji može da utiče na društvenu dinamiku i procese donošenja odluka. Upravo zato je tema ovogodišnjeg Svetskog dana radija “Radio i mir”, zagovarajući prevenciju sukoba i izgradnju mira.

Doprinos radijskog medija tržištu je nemerljiv – kulturne i kreativne industrije su najbrže rastućeprivredne grane u Evropskoj uniji, a rastu i dalje. Ono što je važno je da – raste i broj slušalaca radija. Povećao se i broj radijskih konzumenata i korisnika, kako na FM-u, tako i na digitalnim platformama i društvenim mrežama.

Marija M. Karan (Zappa Bar)/ Photo: AleX

Radio dopire tamo gde drugi mediji ne mogu

Izazovi poput brzine širenja informacija, lažnih vesti kao i pojave novih audio platformi koje žele da se nametnu kao konkurencija radiju, mogu samo da ojačaju njegovu poziciju na medijskoj sceni i medijskom tržištu jer se zbog svih tih izazova radio neprestano trudi da bude bolji. Radio je medij koje je jednostavno nezamenjiv. Radio je brz medij, medij emocije, medij istine i dopire tamo gde drugi mediji ne mogu.

U proseku ga sluša 85% stanovništva u Eyropi, a prema istraživanju Eurobarometra i dalje je medij kome se – najviše veruje.

Svetski dan radija obeležava se 13. februara u znak sećanja na 1946. godinu, kada je prvi put emitovan program Radija UN. Ovaj praznik ima za cilj da promoviše radio.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime