Preminuo Hju Hadson, reditelj legendarnih “Vatrenih kočija”…

0
85
Hju Hadson/Photo: screenshot YouTube eCartelera
Oglasi

Reditelj “Vatrenih kočija” Hju Hadson preminuo je u Londonu u 86. godini, saopštila je njegova porodica, preneo je Sky News.

“Hju Hadson, 86, voljeni muž i otac, preminuo je u bolnici Čering Kros 10. februara 2023. nakon kratke bolesti. Bio je najpoznatiji po režiji Oskarom nagrađenog filma Vatrene kočije. Iza njega su ostali supruga Merjam, sin Tomas i prva žena Sju”, navedeno je u saopštenju.

Najdžel Hejvers, koji je glumio u “Vatrenim kočijama”, rekao je da je veoma pogođen vestima o smrti britanskog reditelja.

Film “Vatrene kočije” zasnovan je na istinitoj priči o dvojici britanskih sportista, Eriku Lidelu i Haroldu Abrahamsu, koji su se takmičili na Olimpijskim igrama 1924. godine.

Film iz 1981. godine, hvaljen je zbog teme posvećenosti, žrtvovanja i odlučnosti da se prevaziđu nevolje. Bio je nominovan za sedam Oskara, a osvojio je četiri, uključujući i nagradu za najbolji film.

Ovo je jedini Vangelisov broj 1 na američkoj listi singlova… Mnogi i danas tvrde da je plagijat

Film je takođe osvojio prestižno priznanje za najbolju originalnu muziku koja prati čuvene usporene sekvence trčanja u filmu. Autor muzije je Vangelis koji je preminuo prošle godine, u 79. godini.

Reditelj “Vatrenih kočija”: Holivud ubija film, “La La Land” je površan i biće brzo zaboravljen

Hju Hadson je takođe režirao film “Revolucija” iz 1985. sa Al Paćinom i avanturistički film “Grejstouk: Legenda o Tarzanu, Gospodaru majmuna” iz 1984, zasnovan na knjigama Edgara Rajsa Barouza.

Poslednji film koji je režirao bio je 2016. godine, “Altamira”, sa Antoniom Banderasom.

Hadson je bio i koautor filma iz 2022. “Tigrovo gnezdo”, priče o mladom dečaku siročetu i spasenom tigriću.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime