Završeno još jedno izdanje Kineskog festivala svetla

0
76
Kineski festival svetla 2023/ Photo: Đorđe Tomić
Oglasi

Kineski festival svetla, koji je i ove godine doneo radost i šarenilo Beogradu i Novom Sadu završen je 5. februara.

Tradicionalno, već petu godinu obeležena je proslava kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje.

Kineski festival svetla 2023/ Photo: Đorđe Tomić

U momentu kada smo u Srbiji dočekali kinesku Novu godinu uz svetleće lampione, Trkulja, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije, nastupio je na gali Prolećnog Festivala na kineskoj televiziji CCTV, predstavljajući Srbiju pesmom “Tamo Daleko” u pratnji poznatog svetskog pijaniste,  slavnog Lang Langa.

Uz različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke živitinje i druge, posetioci su dočekali kinesku Novu godinu i uživali u izložbi više od dve nedelje u Limanskom parku u Novom Sadu i na Sava Promenadi ispred Galerije u Beogradu.

Kineski festival svetla 2023/ Photo: Đorđe Tomić

– Srećan sam i ponosan što smo i ove godine, evo već peti put, organizovali festival i prikazali čaroliju kineskih lampiona i što je veliki broj posetilaca uživao u svetlosnom spektaklu. Ovaj festival postao je tradicija i zanimljiv je svim generacijama. Drago mi je što su ljudi ciljano dolazili i prolazili kroz Limanski park i Sava Promenadom ispred Galerije kako bi se fotografisali i poneli sa sobom delić kineske tradicije za uspomenu – izjavio je Slobodan Trkulja, inicijator i osnivač festivala.

Kineski festival svetla, Novi Sad/ Photo: Milorad Stanković

Pored impozantnog zmaja dugačkog 17 metara, favorit posetilaca bila je i muzičko-svetlosna interaktivna gazilica koja se aktivira koračanjem po šarenoj stazi koja je obasjala veliki deo šetačke staze Limaskog parka.

Za narednu godinu, organizatori festivala, Slobodan Trkulja uz “Balkanopolis centar za modernu tradiciju”, najavljuju  nove fantastične svetleće instalacije.

Kineski festival svetla 2023/ Photo: Đorđe Tomić
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime