Održana svetska premijera filma “Mavena“ na DOK #5 festivalu

0
96
Andrija Lekić i Igor Toholj/ Foto: Jelena Radovanović
Oglasi

Svetska premijera filma “Mavena“ autora Andrije Lekića održana je u subotu, 4. februara u MTS dvorani na Petom međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5.

Radnja filma “Mavena“ sastoji se od četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posledice, fenomen virdžine, ljubav između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i poslednji dani oca u terminalnoj fazi maligne bolesti.

Kroz ove četiri priče protagonista promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

Mavena
Mavena/ Photo: Promo (DOK#5)

– Ovo je posebno iskustvo za mene jer prik azujem film pred prijateljima, rodbinom i sugrađanima. Zahvaljujem se umetničkom direktoru Igoru Toholju što je selektovao Mavenu za ovaj festival – izjavio je na premijeri autor filma i dodao:
– Moj film je delom autobiografski, ali je zasnovan i na iskustvima mnogih ljudi koje poznajem i na osnovu razgovora koje sam vodio sa njima. Četiri priče iz Crne Gore prikazuju određene pojave u društvu, zatim su tu porodični odnosi i na kraju moj odnos prema tim pričama i tim pojavama. Trudio sam se da šire sagledam pitanje identiteta i mentaliteta jednog naroda, koji u najekstremnijim uslovima najviše dolazi do izražaja. Mi smo imali ukupno pedeset sati materijala i onda sam svake zime tokom nekoliko godina skraćivao taj materijal. Sva muzika koja je korišćena u filmu je snimljena ispod vode, ili na vodi. Svi koji su radili na filmu radili su to na prijateljskoj bazi i veoma sam zahvalan na tome.

Ekipa filma Mavena, DOK #5/ Foto: Jelena Radovanović

Dragan Dimčić, montažer filma, publici se obratio rečima:
– Kada je Andrija došao sa sjajnim kadrovima videlo se da tu ima jako dobrog materijala. Mila Delić i ja smo samo pomogli da se uspostavi ritam koji je film dobio. Nadam se da smo dali malo hipnotičkog efekta ovom ostvarenju kako bi gledaoci što bolje ušli u ceo tok filma.

Film “Mavena“ prikazan je u okviru takmičarske selekcije debitantskih dugometražnih  dokumentarnih filmova Enter Dok.

U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Nagrade će biti proglašene na zatvaranju festivala, u nedelju, 5. februara pre projekcije filma “Neki drugi lik“ u 20:00 časova.

Mavena
Mavena/ Photo: Promo (DOK#5)
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime