Kojoti objavili spot za “Sram” kao najavu dokumentarca “Iz sve snage”

0
105
Kojoti/ Photo: Marko Ercegović
Oglasi

Posle niza odličnih koncerata, povratkom na scenu i objavljivanjem albuma “Sve je pod kontrolom?” nominovanim za nagradu Porin u kategoriji najboljeg rock albuma, Kojoti su ponovno potvrdili svoj status neizostavne karike na regionalnoj rock sceni.

Kao jedni od glavnih aktera predstojećeg rock dokumentarca “Iz sve snage”, Kojoti su predstavili spot za pesmu “Sram” koji je najava samog dokumentarca nastavno na ideju samih autora filma.

Naime, upravo su Kojoti bili prvi bend koji se odazvao reditelju Dimitru Dimitrovskom i producentkinji Arijani Velić povodom snimanja dokumentarca, što je rezultiralo dobrim odnosima i prijateljstvom, a zatim i ponudom filmskog tima da snime video s koncerta kojeg su Kojoti održali u Zagrebu.

Iako Kojoti u pripremi imaju gotove nove pesme koje uskoro treba da snime, za ovu priliku su odabrali numeru “Sram” s poslednjeg studijskog albuma “Sve je pod kontrolom?” jer je i danas itekako aktuelna, a publika je već dobro poznaje sa njihovih uvek energičnih nastupa.

Bend s druge strane ističe kako upravo ova numera na lep način povezuje prethodno diskografsko izdanje s novim, već pripremljenim pesmama koje samo čekaju da ih Kojoti snime i objave.

Kojoti (Beer Fest)/ Photo: AleX

Dakle, 2023. je godina ne samo novih pesama i novih diskografskih izdanja grupe Kojoti, već i godina kada ćemo konačno moći da pogledamo dokumentarni film “Iz sve snage”.

Upravo su se za najavljeni dokumentarac, reditelj Dimitar Dimitrovski, producentkinja Arijana Velić i mnogi drugi, prihvatili jednog teškog, ali važnog zadatka. Oni će volonterskim radom i u gerilskim uslovima kroz ovaj film nastojati beskompromisno i kvalitetno pokriti bogatu rock’n’roll scenu 90-ih godina.

Kojoti su bili ti koji su još kao demo bend 1994. otvorili prvi Fiju Briju festival, a njihov status se već posle dve godine pretvorio u headlinerski.

Kako se priseća autor i gitarista benda, Davor Viduka, bilo je to razdoblje eksplozije novih, mladih bendova nastalih kao potencijalna reakcija na rat i sivilo koje je tada vladalo, od kojih su najkvalitetniji ušli u takozvanu Fiju Briju scenu i svirali na festivalu koji je svake godine punio veliku dvoranu Doma sportova u Zagrebu.

Kojoti/ Prhoto: Promo (Dancing Bear)

Kojoti su tako bili jedni od tih najboljih rock sastava na ovom području i svirali na skoro svakom Zagreb Gori festivalu tokom ljeta kao i svim izdanjima Fiju Briju festivala koji se održavao zimi.

S druge strane, kada se vratimo na recentnije vreme i objavu još uvek aktuelnog albuma “Sve je pod kontrolom?” objavljenog 2019. (Dancing Bear) pre svih nedaća koje su zatekle svet, treba istaći kako je “Sram” jedna od najangažovanijih pesama benda uz “Mi ne pripadamo tu” i “Evolucija ide u pogrešnom smjeru” pa se može u tekstualnom smislu preslikati na današnje doba.

Bend je tako i sam svestan da su na neki način predvideli sve ono što nam se koju godine kasnije nažalost i dogodilo.

Kojoti (Beer Fest)/ Photo: AleX

Singl “Sram” u muzičkom smislu pravi je gitarski post punk s neočekivanim break beat ritmom uigrane sekcije Bobe Grujičića i Vanje Marina, uz “vrisak” Alena Marina koji je pesmu, kako Davor Viduka ističe, itekako uverljivo otpevao.

“Sram”, koja nema gostujućih muzičara, snimilo je uže jezgro grupe Kojoti, odnosno njegova četvoročlana postava, iz prvog pokušaja i bez nadosnimavanja u sastavu: Bobo Grujičić (bubnjevi), Vanja Marin (bas), Davor Viduka (gitari i theremin) i Alen Marin (vokal).

– Puno hvala ljudima iz produkcije dokumentarnog filma “Iz sve snage” za ovaj video, ali i za ideju da se konačno s dokumentarcem po prvi puta kvalitetno pokrije scena ’90-ih. Scena koja je iznjedrila toliko kvalitetnih bendova, ali za razliku od Novog Vala do sada nije dokumentirana, a to je itekako po kvaliteti zaslužila. Vrijeme je da se krene dalje JER muzika nije stala. Vole Vas Kojoti i vidimo se uskoro s novim pjesmama – najavio je autor pesme i gitarista Kojota, Davor Viduka.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime