Na Woodstocku su svirale sve same legende, njih 32… Ali, verovali ili ne, samo jedan bend je imao hit na prvom mestu top lista

1
229
Woodstock/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Brojni umetnici izašli su na binu legendarnog festivala Woodstock u avgustu 1969. Među njima su bili neki od najpoznatijih muzičara te generacije: Džimi Hnedriks, Dženis Džoplin, The Greateful Dead, Džoan Baez, Creedence Clearwater Revival, The Who, Jefferson Airplane i Crosby, Stills, Nash, and Young. Svi su bili titani popularne muzike, ali nisu svi bili “zvezde”.

O WOODSTOCKU SE PRIČA I 50 GODINA POSLE FESTIVALA… ZAŠTO?

Naime, od pomenutih legendi rokenrola, samo je Dženis imala hit broj jedan tokom svoje karijere. Zapravo, ni to nije bilo tokom njene karijere – njen jedini broj jedan hit “Me and Bobby McGee” dospeo je na vrh liste Billboard Hot 100 nekoliko meseci posle pevačicine smrti 1970.

Woodstock – poslednja utopija… Sve što niste znali o festivalu koji nikada nije bio “samo festival”

Dakle, nijedan od nabrojanih umetnika nikada nije bio na vrhu top lista u Americi, izuzimajući Nila Janga (CSN i CSNY nikada nisu imali broj jedan hit, ali je Jang to uspeo sa svojim solo singlom “Heart of Gold”).

Ipak, Woodstock nije bio lišen velikih hitova.

Sastav Creedence Clearwater Revival su tokom karijere imali pet pesama koje su stigle do drugog mesta na listi, ali nikada se nisu našle na nedostižnom broju jedan. U stvari, prvi broj dva hit grupe bio je na njihovoj set listi na Woodstocku. A pesma koja ga je sprečila da stigne do broja jedan izvedena je samo nekoliko sati kasnije.

Ljubav, mir i – bes… Objavljen trejjler za dokumentarac o neviđenom haosu na Woodstocku 1999. godine

Konačno, jedini izvođači na Woodstocku koji su uz svoje ime imali pesmu broj jedan bili su – Sly & the Family Stone. Hibridna soul-pop-rock grupa bila je jedan od najpopularnijih sastava u Americi, a njihova polno i rasno pomešana postava pokazala se revolucionarnom u desegregaciji nekih od tradicionalnih sastava u to vreme.

Sly & the Family Stone trebalo je su da budu zvezde večeri u subotu, zajedno sa bendovima The Who i Jefferson Airplane. Međutim, došlo je do pomeranja satnice zbog kiše i Sly & the Family Stone izašli su na scenu u 3:30 ujutru.
 

To nije sprečilo Slaja i njegov bend da održe jedan od najenergičnijih nastupa na celom festivalu. Iako su ih najviše pamtili po učešću publike u pesmi “I Want to Take You Higher”, Sly & the Family Stone su takođe imali čast da odsviraju jedini hit broj jedan na Woodstock festivalu: “Everyday People”.

36 skulptura gigantskih golubica za 50 godina Woodstock festivala… a da li znate koliki je bio honorar Džimija Hendriksa za taj nastup?

Tokom većeg dela februara 1969. godine, “Everyday People” nalazila se na mestu broj jedan u Americi. “Proud Mary”, hit sastava Creedence Clearwater Revival, bio je zaglavljen iza nje. CCR su nastupili samo nekoliko sati pre Sly & the Family Stone (Dženis Džoplin je bila između njih), ali Džon Fogerti je ispred sebe zatekao publiku punu usnulih hipika. Niko nije spavao kada je Slaj Stoun izašao na scenu, što bi moglo da objasni zašto su oni imali hit broj jedan, a ne CCR.

Oglasi

1 KOMENTAR

  1. Koliko su svi ovi umetnici bili talentovani! Svi su zaslužili da budu u prvom planu i da imaju svoje hitove, ali samo je Nil Jang uspeo da ostvari taj uspeh. Ipak, Woodstock je bio pun hitova i to je samo dodatno dokazalo koliko je festival bio velik. Čini se da će ova lepota biti večno prisutna u našem sećanju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime