Izložba “Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka” Dunje Ćorlomanović u galeriji Kulturnog centra Grad

0
131
Dunja Ćorlomanović
Dunja Ćorlomanović/ Photo: Dulltone
Oglasi

Izjava “Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka” lirska je odrednica za manifestovanje stvaralačkog začeća započetog u krevetu, a otelotvorenog u nezavisnom prostoru slike sačinjene od fragmenata umetnikovog mentalnog enterijera.

Mentalnim enterijerom umetnica Dunja Ćorlomanović imenuje zbirku doživljaja i oseta čije je baštinjenje rezultat procesa posvećenog gledanja.

Gledanje predstavlja pojam zamrznut u aktivnoj radnji koji je, kao takav, pijedestal univerzalnih divota, čuda i rana. Srž ovog pojma podrazumeva potrebu za stvaralačkim delovanjem i borbu protiv tragediji svakodnevnog trenucima snažnih doživljaja i divljenja.

Babe, dede i tetke je nerviralo što kao mala ništa nisam htela/ Autor: Dunja Ćorlomanović

U umetničkom radu Dunje Ćorlomanović izobraziti je isto što i opevati, te tako nastoji da sjedini likovne i pesničke slike, polazeći od autentične idejne aure koja pesmu i sliku određuje zajedničkim poreklom i simbolima.

Množenjem mimetički izvedenih simbola uzetih iz kolekcije intimnog mentalnog enterijera želi da stvori slojevite iracionalne prostore koji se naziru u dvodimenzionalnom svetu pojavnosti uprkos vazdušastoj magmi lepote i zaborava.

“Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka” izjava je koja počiva na neutajivoj potrebi da se govorenjem o krhkosti prevaziđu efemernost lepog i zbunjenost nad svetom koji je jedinstveno grotlo nepokornog nadahnuća i neumoljive melanholije.

Dunja Ćorlomanović
Dunja Ćorlomanović/ Photo: Dulltone

Dunja Ćorlomanović rođena je 1995. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dobrice Bisenića 2018. i 2019. godine. Trenutno je student doktorsko- umetničkih studija na istom fakultetu.

Član je ULUS-a od 2020. godine. Bavi se slikanjem murala u okviru dua Govornici u boji. Učestvovala je na trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala tri samostalne izložbe. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 6. februara u 20:00 časova i trajaće do 18. februara u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.

Devojčica iz kraja/ Autor: Dunja Ćorlomanović
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime