Film “Da li ste videli ovu ženu?“ osvojio nagradu kritike na Međunarodnom festivalu nezavisnog filma u Ženevi

0
72
Da li ste videli ovu ženu
Da li ste videli ovu ženu/ Photo: Promo (FAF)
Oglasi

Ostvarenje “Da li ste videli ovu ženu?“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojilo je nagradu kritike na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi, što je ujedno i glavna nagrada festivala.

Black Movie festival nastao je početkom devedesetih godina s ciljem da evropskoj publici predstavi filmove nastale u Africi. Festival je tokom godina širio horizonte i danas prikazuje veoma živu i vibrantnu kinematografiju iz celog sveta često zanemarenu od strane komercijalnih i velikih festivala.

Glavnu nagradu festivala dodeluje žiri filmske kritike i grad Ženeva za izuzetna i odvažna filmska ostvarenja koja odlikuje iskrenost, autorska hrabrost i velika kinematografska vrednost.

Da li ste videli ovu ženu/ Photo: Non-Aligned Films Promo

Povodom nagrade u Ženevi reditelji filma su izjavili:
– Veoma smo srećni zbog ove važne nagrade koju smo osvojili u Ženevi. Nismo mogli bolje da zamislimo početak ove godine. Imali smo priliku da posetimo Ženevu i festival i proveli smo sjajno vreme tamo.

Podsećamo da će specijalna projekcija filma “Da li ste videli ovu ženu?“ biti održana u nedelju, 5. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda kada će sa ekipom filma biti održan razgovor.

“Da li ste videli ovu ženu?“ u 2022. godini privukao je veliku pažnju publike i filmske kritike.

Film je osvojio Grand Prix Aleksandar Saša Petrović na 28. Festivalu autorskog filma (FAF), a autorima je pripala i nagrada za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku (Tajland).

Svetska premijera održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji na kojem je Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja dobila specijalnu priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina.

Da li ste videli ovu ženu/ Photo: Non-Aligned Films Promo

“Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože.

Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra.

Ciklus “Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograde otpočeće novu sezonu u petak, 3. februara tribinom u čijoj žiži će biti upravo film “Da li ste videli ovu ženu?“

Na tribini će učestvovati: reditelji Matija Gluščević i Dušan Zorić, producentkinja Čarna Vučinić i i direktor fotografije Aleksa Radunović. Tribinu će da vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime