Preminuo Tom Verlen, osnivač i gitarista benda Television

0
107
Tom Verlen/Photo: YouTube screenshot
Oglasi

Gitarista Tom Verlen preminuo je u subotu u Njujorku u 73. godini.

Verlenovu smrt je za New York Times potvrdila je Džesi Paris Smit, ćerka Verlenove bivše partnerke Peti Smit. Ona je izjavila da je muzičar preminuo “posle kratke bolesti”.

Na svom vrhuncu Television su imali tri singla na britanskoj Top 40 listi, a pažnju šire publike privukli su albumima “Marquee Moon” i “Adventure”, koje mnogi smatraju za neke od najuticajnijih albuma snimljenih na zapadnoj obali SAD tokom 70-ih godina prošlog veka, prenosi BBC.

Verlen je od štampe i savremenika hvaljen kao jedan od najveštijih gitarista svoje generacije, a zajedno sa Television nastupao je u sada nepostojećem klubu CBGB u Njujorku, zajedno sa sastavima Ramones, Blondie i Talking Heads, i na taj način popularizovao pank, alt-rok i nju-vejv žanrove.

Iako ih mnogi smatraju pripadnicima pank pokreta, Television su u svojim pesmama često koristili dugačke gitarske solo deonice, kao i muzikalnije pristupe od onoga što se obično smatra pank muzikom, piše britanski javni servis.

Verlen je rođen kao Tomas Miler, ali je za svoje umetničko ime uzeo prezime pesnika francuskog simbolizma Pola Verlena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Flea (@flea333)

Nakon što je Television prestao sa radom, Verlen je objavio niz solo albuma, a među muzičarima koji su na društvenim mrežama uputili poslednji pozdrav su i Majk Skot iz The Waterboys, Vil Sardžent iz Echo and The Bunnymen, i Majkl Balzari Fli iz Red Hot Chili Peppers.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime