Belorusija privremeno legalizovala muzičku i svu ostalu pirateriju… ali to je manji problem, evo šta se “valja iza brda”

0
90
Piraterija u Belorusiji/Photo: Pixabay
Oglasi

Republika Belorusija je u suštini legalizovala muzičku pirateriju kao odgovor na sankcije onima koje smatra “neprijateljskim zemljama” na Zapadu, prenosi Billboard.

Ranije ovog meseca, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji dozvoljava digitalnu pirateriju u zemlji bez saglasnosti nosioca prava.

U Srbiji s interneta bespravno “skinuto” 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, šteta – 2 milijarde dinara

Pored snimljene muzike, pokriva i filmove, kompjuterske programe i druge audio-vizuelne medije. Ali zakon ne navodi eksplicitno koje zemlje Belorusija smatra neprijateljskim.

Ipak, čini se da zakon cilja na Zapad nakon što su SAD prošle godine uvele sankcije Belorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Belorusija je ruski saveznik.

Nemoguća misija Metallice… Kirk Hemet objasnio zašto je propao pokušaj benda da zaustavi pirateriju na internetu

Međutim, novi beloruski Zakon o pirateriji uključuje uslov da oni koji koriste piratski sadržaj moraju da plaćaju naknadu na bankovne račune u državnom vlasništvu.

“Posle tri godine, naknadu koju ne zahteva nosilac prava ili organizacija za kolektivno upravljanje imovinskim pravima, Uprava za patente će u roku od tri meseca preneti u republički budžet”, navodi se u zakonu, navodi TorrentFreak.

Kim Džong Un ispunio pretnju… Severna Koreja osudila na smrt švercera piratske verzije tv serije “Squid Game”

Zakon treba da služi “razvoju intelektualnog i duhovnog i moralnog potencijala društva”, prema Belorusiji, i “smanjenju kritične nestašice na domaćem tržištu hrane i drugih dobara”, kako je objavio Odessa Journal.

Ovo su 30 najboljih rok pesama u 2022.

Belorusija nikada nije bila veliko muzičko tržište. Glavne izdavačke kuće prekinule su veze sa Rusijom posle invazije koja je počela 2022. Ali neke od njih smatraju da bi dozvola piraterije u Belorusiji mogla da imati efekat talasa na drugim mestima.

– Pošto je Belorusija veoma malo muzičko tržište… biće malo direktnog uticaja u smislu prihoda od muzike za zapadne nosioce prava – rekao je analitičar Mark Maligan za Biboard ove nedelje. – Ono što bi moglo biti od uticaja je da li mreže piraterije počinju da deluju iz Belorusije, distribuiraju se globalno, ali rade pod zaštitom beloruskog zakona.

Ovaj Zakon u Belorusiji je ograničenog trajanja i važi do 31. decembra 2024. godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime