Graz meets Belgrade… Veče svinga i latino džeza 28. februara na Kolarcu

0
251
Photo: pixabay.com
Oglasi

Svetski priznati džez muzičari nastupiće sa Big bendom RTS na koncertu Graz meets Belgrade koji će biti održan 28. februara u 20:00 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Publika će imati priliku, između ostalih, da sluša gosta iz Graca, svetsku zvezdu Luisa Boniljea koji je 2011. i 2012. proglašen za najboljeg džez trombonistu na svetu po oceni kritičara lista Tajms. Njegov uzor je legendarni trombonista Karl Fontana, a Bonilja je nastupao sa najvećim imenima poput Dizija Gilespija, Dajane Ros, Fila Kolinsa, Tonija Beneta, Toma Harela i drugih.

Photo: Promo

Bonilja je studirao na Konzervatorijumu za muziku na Menhetnu u Njujorku, gde je kasnije i predavao trombon, a trenutno je profesor glavnog predmeta na Akademiji za džez u Gracu.

Zigi Fajglje šef odseka za džez pri Univerzitetu umetnosti u Gracu i profesor saksofona, a na koncertu u Beogradu će se predstaviti kao dirigent Big benda RTS.

Renato Kikoje studirao džez klavir na Alademiji u Gracu i na Univerzitetu Berkli u Bostonu. Živeo je u Njujorku osam godina od 1990. do 1998. godine gde je svirao sa najvećim imenima u njujorškim klubovima kao što su Blue note, Birdland i drugi. Renato je profesor džez improvizacije u okviru Univerziteta za muziku u Gracu.

Big Bend RTS/ Photo: Nebojša babić

Big Bendom RTS dirigovaće naš najpoznatiji džez trubač i zaštitni znak ovog orkestra, Stjepko Gut, kao i gost iz Austrije Zigi Fajgl. Interesantno je da je Gut predavao dugi niz godina na Akademiji u Gracu, pa je jedan od njegovih bivših studenata upravo i Renato Kiko.

Ovim koncertom Big bend RTS obeležava višedecenijsku vezu dva grada džeza: Graca, na čijoj je Akademiji za džez studirao veliki broj domaćih mladih muzičara od kojih su mnogi danas članovi ovog ansambla, i Beograda, kao jednog o najznačajnijih centara džeza u Evropi.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca, kao i online.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime