Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade

0
55
Ninova nagrada

U hotelu “Moskva”, tačnije u sali Moskva žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svičev i Goran Korunović objavio je ime laureata 69. NIN-ove nagrade, a to je Danica Vukićević sa romanom “Unutrašnje more”.

Podsetimo, u najužem izboru (po redosledu pristizanja) za Roman godine bili su:

Danica Vukićević: UNUTRAŠNjE MORE (Nojzac)
Milan Tripković: KLUB ISTINSKIH STVARALACA (Fabrika knjiga)
Goran Petrović: PAPIR SA VODENIM ZNAKOM (Laguna)
Mirjana Drljević: NIKO NIJE ZABORAVLjEN I NIČEGA SE NE SEĆAMO (Booka)
Uglješa Šajtinac: KOLjKA I SAŠENjKA (Arhipelag)
Marijana Čanak: KLARA, KLARISA (Bulevar books)

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine.

U nagrađenoj knjizi proze (“Unutrašnje more”) Danica Vukićević nastavlja da piše u formi “dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja … realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama”, te prenosi “frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku” (Vladislava Gordić Petković).

I opet važi ono što autorka kaže u jednom intervjuu: “Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete”.

Danica Vukićević (28. 10. 1959, Valjevo) osnovnu školu, IX gimnaziju, Filološki fakultet (odsek Opšta književnost i teorija književnosti), kao i Ženske studije završila je u Beogradu. Pored pesama, piše prozu, eseje i književnu kritiku. Živi u Beogradu. Objavljuje od 1992 – „Kao hotel na vetru“, „Kada sam čula glasove“, „Šamanka“, „Visoki fabrički dimnjaci“ itd. Zastupljena je u časopisima i antologijama. Nagrade: ProFemina, Biljana Jovanović, Milica Stojadinović Srpkinja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime