U panteonu gitarista, on je bio – izabrani… Od Džefa Beka oprštaju se Ozi, Stiv Vaj, Ron Vud, Toni Ajomi…

0
116
Džef Bek/Photo: YozuTube screenshot
Oglasi

Legendarni gitarista Džef Bek preminuo pošto je iznenada dobio bakterijski meningitis, saopšteno je na njegovoj Facebook stranici.

Legendarni gitarista Džef Bek iznenada preminuo u 79. godini

Bek je bio među prvim gitarskim herojima rok muzike kao član kultnog britanskog sastava Yardbirds sa kojima je polovinom šezdesetih snimio pesme poput “Heart Full of Soul”, “Evil Hearted You”/”Still I’m Sad” i “Shapes of Things”.

Potom je počeo samostalnu karijeru, jedno vreme pod imenom Jeff Beck Group, u kojoj su bili pevač Rod Stjuart i basista Ron Vud, a potom svojim hvaljenim pretežno instrumentalnim albumima “Blow By Blow” (1975) i “Wired” (1976), na kojima je sarađivao sa producentom Beatlesa Džordžom Martinom.

Svoj jedinstveni način sviranja i zvuk gitare Bek je ubedljivo pokazivao potom redovnim samostalnim albumima, turnejama, kao i gostovanjima kod drugih muzičara, poput sola u pesmi “Blaze of Glory” Džona Bon Džovija.

Uticajni muzički časopis Rolling Stone svojevremeno je Beka uvrstio na peto mesto liste 100 najboljih gitarista opisujući ga kao “jednog od najuticajnijih solo gitarista u roku”.

Bek je poslednji album “18” objavio u saradnji sa glumcem Džonijem Depom 2022. godine.

Nekadašnji gitarista Small Faces i čkan Rolling Stonesa Ron Vud je sinoć na svom Facebooku napisao da nakon smrti Beka oseća kao da je otišao jedan od braće.

“Želim da mu zahvalim na našim ranim danima zajedno u Džef Bek grupi, kada smo pokoravali Ameriku. Muzički smo kršili sve granice, bilo je fantastično – prekretnički rokenrol. Džefe uvek ću te voleti”, poručio je Vud.

Now Jeff has gone, I feel like one of my band of brothers has left this world, and I’m going to dearly miss him. I’m…

Posted by Ronnie Wood on Wednesday, January 11, 2023

Pevač Ozi Ozborn je napisao da mu je bila čast što je poznavao Beka i što mu je svirao na aktuelnom albumu “Patient Number 9” (2022).

Dobro je Ozi, bogu hvala… Stigao prvi singl s predstojećeg albuma, Princ tame je u punoj formi, a Džef Bek “kida”

Gitarista Stiv Vaj je poručio da je Bek “u panteonu gitarista bio izabrani”, koji nas je ostavio sa “toliko lepote i svetla u muzičkom svetu”.

“Ne mogu da zamislim krajolik savremenog sviranja gitare da on nije bio tu, ali iako sve dođe i prođe u ovom svetu, njegov doprinos preoblikovanju našeg maštanja šta gitara može ostaće zauvek”, napisao je Vaj.

In the pantheons of guitar players, Jeff Beck was the chosen one. He left us with so much beauty and light in our music…

Posted by Steve Vai on Wednesday, January 11, 2023

Džez gitarista Al Di Meola je napisao povodom “užasnih vesti” o smrti Beka da se seća odrastanja uz njegove odlične albume “Truth” (1968) i “Beck-Ola” (1969), kao i da je “imao jedinstveni stil i niko nije svirao kao on”.

“Džef je bio tako fina osoba i istaknuti ikonični, genijalni gitarista – neće ponovo biti takvog. Njegovo sviranje je bilo posebno i izrazito briljantno”, napisao je gitarista Black Sabbath Toni Ajomi, jedan od mnogih koji se opraštaju od Beka na društvenim mrežama.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime