Pesma koja je spojila i razdvojila Elvisa Kostela i Prinsa…

0
223
Elvis Kostelo/Photo: Promo
Oglasi

Godine 1997. Elvis Kostelo je pitao Prinsa da li može da snimi njegov hit iz 1985. “Pop Life” za svoju predstojeću kompilaciju “Extreme Honey: The Very Best of the Warner Bros. Years”. Kostelo i njegov sastav Attractions već su uživo izvodili ovu numeru “u stilu ‘Instant Karme’ Džona Lenona”, kako je rekao za Chicago Tribune 1999. godine. Kostelo je nameravao da pesmu snimi “sa malo vedrijim osećajem” u studiju.

Ubi nas politička korektnost… Elvis Kostelo više neće izvoditi “Oliver’s Army”, jer sadrži rasnu uvredu

Prins je odlučno odbio, ali njegov odgovor verovatno nije imao nikakve veze sa Kostelom. Pop zvezda je u to vreme raskinula ugovor sa kompanijom Warner Bros. i imao je reputaciju umetnika koji ne dozvoljava da se njegove pesme obrađuju. Ali nije jasno da li je Prins uopšte bio svestan da bi se Kostelova obrada pojavila na ploči koju izdaje Warner Bros.

– Ne smeta mi da fanovi pevaju moje pesme. Imam problem kada industrija “obrađuje” muziku – rekao je Prins u emisiji “Lopez Tonight” 2011. godine.

– Vidite, obrada pesme znači da vaša verzija više ne postoji. Često se dešava da prilikom izvođenja Šinejd O’Konor ili Čake Kan ljudi pomisle da su u pitanju obrade, a te pesme sam ja napisao. U redu je kada moji prijatelji to urade, ali postoji nešto što se zove zakon o obaveznoj licenci, koji dozvoljava umetnicima, preko diskografskih kuća, da uzimaju vašu muziku kako im se prohte, bez vaše dozvole. A to ne postoji ni u jednoj drugoj umetnosti, bilo da su u pitanju knjige ili filmovi. Postoji samo jedna verzija “Law & Order”, ali zato imamo nekoliko verzija pesama “Kiss” i “Purple Rain” – rekao je Prins.

Zašto u dokumentarcu o Šinejd O’Konor nema pesme “Nothing Compares 2 U”?

Kostelo se verovatno nije uklapao u kategoriju “prijatelja” u to vreme, ali je brzo smislio alternativni plan.

– Napisao sam drugu pesmu sa istim ritmom – rekao je 1999. misleći na “The Bridge I Burned” – koja mi se više dopala od “Pop Life”, jer znate šta – ja sam bolji kompozitor od njega. Znam da je neskromno tako nešto reći, ali mislim da je to istina. A onda sam pomislio da ću mu učiniti čast citirajući njegove stihove u svojoj pesmi, a on kao da nije prihvatio kompliment.

Kostelo je na stvari gledao olako za razliku od Prinsa.

– Mislio sam da bi moja pesma mogla da mu bude simpatična, posebno činjenica da sam želeo da citiram stihove iz “Pop Life”. Da li je ikada čuo pesmu, ne znam, ali sam ubrzo dobio neka veoma preteća pisma advokata. Onda sam uradio ono što uvek radite u takvoj situaciji: uzviknuo sam neku renesansu filozofiju preko megafona umesto tih stihova i objavio ploču – priznao je Kostelo.

Elvis Kostelo biće proglašen vitezom (ozbiljno)… Njegov komentar na to je… neprocenjiv

Ipak, neke drske refernce ostale su u Kostelovoj pesmi i on ju je objavio na albumu “Extreme Honey: The Very Best of the Warner Bros. Years” 1997. godine. U to vreme dvojica autora se nikada nisu srela, ali Kostelo je 2013. otkrio da su se na kraju videli na svečanosti za Barbru Strajsend, “iako smo komunicirali samo znakovnim jezikom”, rekao je Kostelo za Guardian.

HEADLINE HISTORY: Kako je Elvis Kostelo nasamario NBC i zašto je dobio 12 godina zabrane pojavljivanja na TV

Iste godine, Kostelo je nastupio na koncertu u čast Prinsa u Karnegi holu, gde je otpevao neobjavljenu Prinsovu pesmu “Moonbeam Levels”. Takođe je u nekoliko navrata izveo “Purple Rain”.

HL/Izvor: K!info.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime