GoetheFEST u Novom Sadu od 19. do 22. decembra

0
153
Kokon/ Photo: Jackie Baier (Jost Hering Filme)
Oglasi

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, biće održano u Novom Sadu od 19. do 22. decembra.

Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom “Ljubav je nezaustavljiva”, u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Dragi Tomase
Dragi Tomase/ Photo: Peter Hartwig, Zeitsprung Pictures

Novosadski program GoetheFEST-a će 19. decembra u 20:00 časova otvoriti film reditelja Andreasa Klajnerta “Dragi Tomase”, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke – pravom anarhisti koji provocira društvo.

Braš je fenomen, pa reditelj i scenarista (Tomas Vendrih), tendenciozno ne prave klasičan biopik, pokušavajući da kreiraju likove na osnovu Brašovih originalnih dela i uspevaju da stvore poetsku atmosferu nalik onoj u Brašovim tekstovima i filmovima.

Film “Dragi Tomas“ bio je nominovan u devet kategorija za nagradu Zlatni medved 2022, između ostalih i za Najbolj igrani film, Najbolju režiju, Najbolji scenario. Osvojio je Gran pri za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 25. Tallinn Black Nights Film Festivalu 2021.

Kokon
Kokon/ Photo: Jost Hering Filme (Foto Jackie Baier)

Film “Kokon” Leoni Kripendorf na programu je 20. decembra u 19:00 časova. Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija.

U filmu “Jok” (20. decembar, 21;00 čas), u 15 scena života jednog para, ne radi se, prema reditelju Diteru Brigemanu, ni o čemu, osim o onome što čini život sa ili bez dece, u ili van odnosa. Film prikazuje cajtgajst miljea urbanih, obrazovanih, liberalnih levičara.

Jok
Jok/ Photo: Alex Sass, FlareFilm

“Svi pričaju o vremenu” (21. decembar, 19:00), nova i sveža nemačka feministička tragikomedija, debitantski je film i diplomski rad Anike Pinske na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Precizna i pametna društvena drama o identitetu, poreklu i domu formirana je oko žena različitih generacija, obrazovanja i stilova života.

U filmu “Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša” (21. decembar, 21:00) reditelj Andreas Drezen i scenaristkinja Lajla Štiler uspevaju da stvore politički triler i topao portret jedne temperamentne žene. Istinita priča o pravu i arbitrarnosti – jer borba majke za sina koga, zbog sumnje na terorizam, muče u Gvantanamu, jeste borba za demokratiju i protokol njenog neuspeha.

Devojke iz ruševina
Devojke iz ruševina/ Photo: Artkeim, UCM.ONE GmbH

“AEIOU” (22. decembar, 19:00) novi film rediteljke Nikolet Krebic sa porukom da je ljubav kao sila prirode nezaustavljiva, još jedan je iz takmičarskog programa Berlinala, i prikazuje ljubavnu priču između šezdesetogodišnje Ane (Sofi Rojs) i momka od 17 godina (Milan Harms). Ovo je veoma slojevit film, u naznakama, u lekcijama o životu i ljubavi, u čijem centru je ženska požuda protiv društvenih normi.

Još jedan debitantski film, ostvarenje Olivera Kraha “Devojke iz ruševina: Priča Šarlote Šuman” (22. decembar, 21:00), teži tome da posleratne godine u Nemačkoj sadržinski i formalno ispriča u novom ključu. Narativ se vezuje za emancipaciju žena i seksualnu revoluciju, a film se trudi da razbije konvencije naracije i viđenog.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime