Lekari će uskoro prepisivati muziku, ples i pevanje kao lek?

0
157
Karaoke party/Photo: shutterstock
Oglasi

Bivši britanski ministar zdravlja Met Henkok izjavio je još krajem 2018. godine kako se uveliko radi na projektu koji će državnim lekarima omogućiti da pacijentima u budućnosti propisuju različite terapeutske umetničke ili hobističke tretmane, i to za širok dijapazon bolesti, od demencije i psihoze do plućnih problema i mentalnih poteškoća.

Zašto metal muzika nikada nije dobila status kakav zaslužuje? Naučna studija tvrdi da će baš metal spasiti svet!

Vlasti ovu strategiju nazivaju “društvenim propisivanjem”, a Times piše kako će u tretmane spadati i časovi plesa i pevanja, pa čak i personalizovane muzičke playliste.

– Dosad smo negovali kulturu tableta i Prozaka, a trebalo je da se orijentišemo na prevenciju. Društveno propisivanje nam može pomoći da ne preterujemo s tabletama kod lečenja – izjavio je Henkok na govoru održanom za zdravstveni think-tank King’s Fund.

I pauci su rokeri… Ovako zvuči muzika koju stvara paukova mreža

Zdravstveni benefiti korišćenja umetnosti već su obimno dokumentovani u Engleskoj. Primera radi, saradnja Kraljevske filharmonije i preživelih od srčanog udara u Halu rezultirala je time da je 90 posto učesnika doživelo poboljšanje kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja. U Lambetu su časovi plesa pojačali koncentraciju i sposobnosti komunikacije kod pacijenata koji su dotad iskazivali rane znakove psihoze, a u Gločesteru se oboleli od plućnih bolesti šalju i na lekcije pevanja.

Najnovija naučna studija: Ova muzika smanjuje stres, ali je ne treba slušati kad ste za volanom…

Društveno propisivanje, naravno, nije zamišljeno kao strategija koja će zameniti tradicionalne oblike lečenja, nego koja će ih nadopuniti. Direktorka društva Alzheimer’s Society Seli Koplej objašnjava kako “muzika i umetnost moraju da funkcionišu u saradnji s pravom podrđkom i lekovima, a ključno je da vlada osigura adekvatna finansijska sredstva i brigu”.

Pilot programi projekta koji, kako je planirano, treba u celosti da bude pokrenut u 2023. godini, već se održavaju na severozapadu Engleske.

HL/Izvor: Klubikon.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime