Gosti u fokusu Merlinka Festivala

0
120
Kvir Evropa, Dragana Stojanović
Kvir Evropa, Dragana Stojanović

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka biće svečano otvoreno u četvrtak, 8. decembra u 20:30 časova u Domu omladine Beograda.

Prethodno će u 20:00 časova biti otvorena izložba “Kvir Evropa”, u okviru koje će 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja prikazati svoje radove. Izložbu čini 56 fotografija koje prikazuju realnost LGBT egzistencije u Evropi.

Na svečanom otvaranju će nastupiti Siniša Radin, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu, posle čega će se publici obratiti nemačka rediteljka Aleksandra Odić, koja će zvanično otvoriti festival.

Frida
Frida/ Photo: Promo (Merlinka)

Njen film  “Frida”, koji prikazuje susret mlade medicinske sestre i njene pacijentkinje na granici profesionalne distance i želje za bliskošću, biće prikazan na Merlinki u subotu 10. decembra u Klubiću Doma omladine Beograda.

Među inostranim gostima festivala biće i Pau Kanivell, španski reditelj dokumentarnog filma “Štikle iznad točkova”, zajedno sa još šestoro članova ekipe filma. Ovo ostvarenje, koje prati porodicu dreg kraljica koji putuju kamp kućicom u Mursiju, biće prikazano u subotu, 10. decembra u 21:00 čas u Sali Amerikana.

Štikle iznad točkova
Štikle iznad točkova/ Photo: Promo (Merlinka)

Iz Hrvatske na festival dolazi Vida Skerk, rediteljka filma “Noćna vožnja” o  egzistencijalnom strahu koji nas proganja kada shvatimo da smo na ovom svetu potpuno sami.

Projekcija njenog filma biće održana u nedelju, 11. decembra u 20:00 časova u Klubiću DOB.

Na projekcije svojih filmova doći će i domaći reditelji Aleksandar Reljić (“Do daske”), Nikola Spasić (“Kristina”), Stefan M. Mladenović (“Drvo tamjana”) i Aleksandar Nikolić (“Borba i dalje traje”).

Svi gosti festivala, kao i domaći reditelji, posle projekcija svojih filmova će učestvovati u Q&A razgovorima sa publikom.

Tokom četiri dana Merlinka festivala biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su francuski “Peter von Kant“ Fransoa Ozona koji otvara festival, izraelski “Zabrinuti građanin“ Idana Haguela, iranski “Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski “Ajsmajer“ Davida Vagnera, portugalski “Varljiva svetlost“ Žoa Pedra Rodrigeša, holivudski romkom “Burazeri“ Nikolasa Stolera, kanadski dokumentarac “Agnes u kadru“ Čejsa Džointa…

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime