Nikola Pejaković Kolja: Lepo je kad radiš ono što voliš, ali i ako ne voliš – zavoli

0
202
Nikola Pejaković Kolja, Kombank dvorana/Photo: AleX

Proslavila ga je uloga Halila u kultnom filmu Srđana Dragojevića “Lepa sela lepo gore”. Osim po toj, publika ga pamti i po mnogobrojnim ulogama u domaćim filmovima i serijama. Ne viđa se baš često na ovim prostorima da se u jednom čoveku spoji nekoliko tako lepih talenata. I da u svakom od njih publika može pronaći setu, tugu, razdor, stradanja, ali i puno ljubavi, smeha, radosti i života. Nikola Pejaković – reditelj, scenarista i muzičar.

Ovaj Banjalučanin završio je pozorišnu i radio režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, a već tokom studija dobio je i prve glumačke ponude – da igra glavnu ulogu u TV drami “Apstinenti” na tadašnjoj Televiziji Beograd i da glumi u filmu “Za sada bez dobrog naslova” Srđana Karanovića.

Nikola Pejaković Kolja: Malom Kolji rekao bih – nemoj toliko da piješ i drogiraš se

Ipak, njegov prvi posao bila je zapravo jedna novogodišnja svirka.

– U prvom razredu Gimnazije svirao sam neku Novu godinu sa bendom, u selu Milosavci, pored Banjaluke. To je, ako me sećanje služi, bio moj prvi posao i čini mi se da sam tada dobio honorar, mada ne znam koliko je iznosio. Znam ko je naplaćivao karte, znam da smo iznajmili neki kombi koji se prevrnuo jer je vozač bio pijan, znam da su hteli da nas tuku, čitava ta noć je bila filmska, jedva smo izvukli živu glavu, onako mladi i glupi – kaže za Infostud Pejaković dodajući da je očigledno gitara zaradila prvi novac.

Nikola Pejaković Kolja, Kombank dvorana/Photo: AleX

– Taj posao radim i danas, a mislio sam da nikada neću imati bend i svirati. U stvari to bi mogao da bude moj jedini posao. Volim da sviram gitaru, to je sada već refleksna stvar, gitara je uvek uz mene. Pravljenje pesama je potreba i neka vrsta slatke muke. Sviranje i jeste, pored crtanja i slikanja prva moja samovoljna i svojevoljna delanost – kaže nam muzičar Pejaković, frontmen grupe Kolja i Grobovlasnici, koja je svoj prvi koncert održala tokom 2015. godine, iako je on još početkom 2000-ih izdao svoj prvi album sa autorskom muzikom.

Ako ste, nekim slučajem, propustili… Nikola Pejaković Kolja o ljubavi, snimak koji se masovno šeruje na društvenim mrežama

A reditelj Pejaković dodaje da je njegov prvi stalni posao isti ovaj kojeg radi i danas, a zaposlen je kao reditelj u Narodnom pozorištu Republike Srpske još od 2009. godine.

– U životu sam živeo i živim od režiranja, pisanja scenarija, glume, sviranja i komponovanja, dramaturškog rada i još nekih stvari… Meni je to prirodno stanje, nikad nisam radio samo jedan posao. Ili, ako ćete tačnije, sve je to jedan isti posao. Ne žalim se, uživam život, uživam u svom stresu, napetosti i krajnjem razočaranju koje je pomešano sa srećom, uživam u tome što sam poverovao u Boga. Mislim da živimo poslednja mirna vremena, vremena u kome postoji bar zrno smisla i nekih pravila, uskoro nastaje haos – kaže Kolja.

Osim što je igrao jednu od glavnih uloga, zajedno sa Srđanom Dragojevićem pisao je i scenario za film “Lepa sela lepo gore”. Scenarista je filma “Rat uživo”, serije “Vratiće se rode”, dok je sa Neletom Karajlićem i Olegom Novkovićem radio i scenario i režiju, ali i glumio u seriji “Složna Braća”. Poslednjih godina ovaj umetnik i suosnivač produkcijske kuće “Bosanoga” napisao je scenario za seriju “Meso” i “Kosti”, kao i tekst i režiju za seriju “Advokado” koja je ove godine proglašena za najbolju komediju na Sarajevo film festivalu. I ovo je samo deo bogate umetničke biografije Kolje Pejakovića, koji je osim rada na filmu i serijama, istovremeno režirao i u pozorištima, i u Beogradu i u Banjaluci.

Nikola Pejaković Kolja: Pravde na ovoj zemlji nema, niti će je ikada biti. Odlazim na selo, tamo je poslednja linija odbrane

Na pitanje koliko je posao zapravo važan, odnosno da li bi mladim ljudima pre savetovao da rade ono što vole ili ono što unosno, odgovara:

– Posao jeste važan, ali nije najvažniji. Pogledajte monahe. Oni se mole Bogu za ovaj svet i ljude, to je njihov glavni posao, obaveza i smisao. Međutim, imaju i rukodelj, bave se raznim poslovima: baštom, proizvodnjom meda, vina, brojanica, slikaju ikone…I kod nas mirjana (vernika), duh treba da je iznad telesnog, iznad rukodelja. Radimo ono što moramo, što nam je Bog dao. Lepo je kad radiš ono što voliš, ali i ako ne voliš – zavoli. Moraš da voliš svoj posao ili bar da budeš svestan da te taj posao hrani hlebom, tebe i tvoje najbliže. Unosno je ono u šta se unosiš – kazuje Kolja Pejaković, dobitnik Povelje za izuzetan doprinos kulturi Vlade Srbije 2019. godine.

HL/Izvor: Poslovi Infostud

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime