Grupi U2 uručena nagradu Kennedy Centra za životno delo

0
123
U2/Photo: YouTube printscreen

U nedelju uveče, 4. decembra, predsednik SAD Džo Bajdei njegova supruga Džil, grupi U2 su dodelili su nagradu za životno delo u Centru za izvođačke umetnosti John F Kennedy u Vašingtonu.

U2 bi da budu – AC/DC… Bono otkrio da žele da snime “beskompromisan gitaristički album”

Uz grupu U2 ista priznanje za umetničko dostignuće primili su i Džordž Klun, Ejmi Grant, Gledis Najt i kompozitorka i dirigent Tanja León. Dodela priznanja Kennedy Center Honors održana je u Kenedy Center Opera House i bitće prikazana na američkoj televiziji 28. decembra.

Šon Koneri, Pol Makratni, The Who… a sad i U2 – to su “neamerikanci” koji su dobili nagradu “Kenedi centra”

Povodom priznanja, Bono i The Edge su izjavili:

– Smatramo Ameriku svojim domom iako je daleko od našeg pravog doma i jako smo zahvalni Kennedy Center Honors što su nas primili u ovo društvo. U decembru 1980. organizovali smo svoje prvo putovanje preko Atlantika u Ameriku. Naš prvi nastup bio je u Ritzu u Njujorku, drugi, The Bayou u D.C. Tada smo imali velike snove, delimično podstaknuti opštim uverenjem kod kuće da se Amerika smeši Irskoj. I pokazalo se tačnim. Ali čak ni u najluđim mislima, nismo mogli zamisliti da ćemo 40 godina kasnije biti pozvani da primimo jednu od najvećih nacionalnih počasti.

Reditelj “Ratova zvezda” i scenarista “Boemske rapsodije” snimaju seriju o bendu U2…

Predsedavajući Kennedy centra, Dejvid M Rubinštajn, dodao je da su U2 osvojili Ameriku i svet svojim himnama, snažnim tekstovima i snažnim porukama socijalne pravde i globalnog građanstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime