Kako je došlo do toga da se Džeger “sažali” na đavola… Kriva su dva slavna pisca

0
137
Mik Džeger/Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

“Sympathy for the Devil” spada u najčuvenije rock pesme svih vremena, ali ona je i jedna od najpoznatijih koja govori o – đavolu. Mik Džeger je naveo dva autora koja su pisala o nečastivom i direktno uticali na stvaranje ove numere.

Od samih početaka pojedinci su rokenrol doživljavali kao đavolsku rabotu. “Sympathy for the Devil” doliva ulje na vatru jer se u njoj govori o đavolu. Ali na ovu pesmu uticali su neki veoma cenjeni autori.

Knjiga koju je napisao sam đavo… “Codex Gigas” je i posle 8 vekova nerešena misterija

– Mislim da je ona uzeta iz stare ideje Šarla Bodlera, ali možda grešim – rekao je Džeger za Rolling Stone 1995. godine.

– Ponekad kada pogledam Bodlerove knjige, ne mogu to da prepoznam. Ali to je bila ideja koju sam dobio od francuskih pisaca. Samo sam uzeo nekoliko redova i proširio ih. Napisao sam je kao da je pesma Boba Dilana.

Šarl Bodler/Photo: wikipedia.org

Šarl Bodler (1821-1867) bio je francuski pisac koji je preveo neka od dela Edgara Alana Poa na francuski. On je i tvorac maksime da je “đavolov najbolji trik je što je uverio ljude da ne postoji”. Pored toga, autor je kontroverzne zbirke pesama “Cveće zla”, objavljene 1857. godine. Jedna od pesama u knjizi zove se “Litanije Satani” i spada među šest pesama koje su bile zabranjene.

Bodler je takođe napisao pripovetku “Velikodušni kockar”, objavljenu 1864. godine u pariskom listu Figaro. U njoj glavni lik sreće i razgovara sa đavolom. U knjizi “Beggars Banquet and the Rolling Stones’ Rock and Roll Revolution” kaže se da je Džeger ovu priču naveo kao inspiraciju za numeru “Sympathy for the Devil”.

Snimak zlata vredan: The Rolling Stones prvi put uživo izvode “Sympathy for the Devil”… a tu je i Džon Lenon

Međutim, Bodler nije bio jedini pisac koji je uticao na Džegera. Mihail Bulgakov, još jedan poznati pisac koji je pisao o đavolu, najpoznatiji je po svom romanu “Majstor i Margarita”. U knjizi se govori o poseti Satane zvanično ateističkom Sovjetskom Savezu.

Prema knjizi “A Reader’s Companion to Mikhail Bulgakov’s The Master and Margarita”, Marijana Fejtful je poklonila Džegeru primerak knjige “Majstor i Margarita” 1967. U tom trenutku roman tek što je bio objavljen na engleskom jeziku. Takođe se u knjizi “Beggars Banquet and the Rolling Stones’ Rock and Roll Revolution” navodi da je “Majstor i Margarita” uticao na Džegera da napiše “Sympathy for the Devil”. Oba dela, “Majstor i Margarita” i pesma “Sympathy for the Devil”, prikazuju Satanu kao bogatog gospodina.

Mihail Bulgarkov/Photo: wikipedia.org

Kasnije je Džeger bio u vezi sa modelom i glumicom Džeri Hol. Ona je saznala za moguću filmsku adaptaciju dela “Majstor i Margarita” i smatrala je da bi Džeger trebalo da ima ulogu jer je to bila njegova omiljena knjiga.

On je “osnovao” zlogasni “Klub 27″… Proslavio je delta blues, prodao dušu đavolu i na raskršću skrenuo prema legendi – imao je 27

Džeger se nikada nije pojavio u takvom filmu, ali je svakako skrenuo pažnju na klasična dela Bodlera i Bulgakova.

Inače, pesmu “Sympathy for the Devil” objavljena je na albumu “Beggars Banquet” 1968. magazin Rolling Stone stavio je na 32. mesto svoje liste 500 najboljih pesama svih vremena.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime